U německého konzulátu v Afghánistánu explodovalo auto s výbušninami. Na místě jsou mrtví

Sebevražedný útok na německý konzulát ve městě Mazáre Šaríf na severu Afghánistánu si ve čtvrtek vyžádal nejméně dva mrtvé a několik desítek zraněných, včetně deseti dětí. Národnost obětí zatím není známa. Podle mluvčího NATO už ke konzulátu dorazily z předměstí jednotky aliance, které mají situaci pod kontrolou. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Taliban. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier svolal krizový štáb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánský policista hlídkuje v Kábulu po útoku na místní americkou univerzitu

Afghánský policista hlídkuje v Kábulu po útoku na místní americkou univerzitu | Zdroj: Reuters

Sebevražedný atentátník se odpálil v autě plném výbušnin krátce před půlnocí místního času. Mluvčí NATO později uvedl, že se vyšetřuje, zda auta s výbušninami, která najela do ochranné zdi konzulátu, nebyla dvě. Konzulát byl podle něj značně poškozen.

Podle mluvčího zatím nelze vyloučit, zda v okolí nejsou další výbušniny. Vojáci aliance dorazili na místo atentátu ze základny Camp Marmal, které leží na předměstí u letiště a pobývá v ní asi 2000 vojáků, z toho tisíc Němců.

32 miliard pro Afghánistán. Evropská unie bude zemi podporovat po další 4 roky

Číst článek

Útok na konzulát, který leží v centru města nedaleko slavné modré mešity a byl otevřen teprve v roce 2013, si vyžádal nejméně dva mrtvé. Podle DPA jde o oběti mimo konzulát, bližší údaje ale agentura neuvedla. Počet zraněných je podle AFP s odvoláním na místní nemocnici 84, DPA uvádí až 110 zraněných.

Podle německé televizní stanice Deutsche Welle se k útoku přihlásilo hnutí Taliban, které uvedlo, že jde o odvetu za letecký útok Severoatlantické aliance z minulého týdne u severoafghánského města Kunduz.

Minulý čtvrtek zahynulo při náletech amerických letadel proti ozbrojencům hnutí Taliban v provincii Kunduz na 32 civilistů. Podle asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) většinu tvořily ženy a děti.

V lednu se ve stejném afghánském městě stal terčem útoku indický konzulát. K akci se tehdy přihlásil takzvaný Islámský stát.

V Afghánistánu nyní v roli instruktorů nebo poradců působí téměř 10 tisíc amerických vojáků. Celkově se na operaci NATO nazvané Resolute Support, tedy Rozhodná podpora, podílí více než 12 tisíc vojáků. Svým afghánským kolegům poskytují podporu v boji s radikálními hnutími Talibán a Islámský stát.

Vnější ostrahu bagrámské letecké základny zajišťuje česká strážní rota, čítající 168 vojáků, převážně ze 73. tankového praporu z Přáslavic.

ČTK, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme