Gratuluji a těším se na viděnou. Merkelová mluvila po telefonu s Trumpem

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek telefonicky hovořila s nově zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Podle mluvčího německé vlády Georga Streitera mu pogratulovala k vítězství ve volbách a řekla, že se těší na setkání nejpozději na summitu G20, který bude v Hamburku v červenci příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová (archivní foto)

Německá kancléřka Angela Merkelová (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Merkelová v rozhovoru s Trumpem podle německého vládního mluvčího zdůraznila, že Berlín a Washington pojí pevné spojenectví založené na stejných hodnotách.

Na tomto základě chce kancléřka s budoucím republikánským prezidentem po jeho nástupu do úřadu spolupracovat, uvedl Streiter.

Délku rozhovoru ani další podrobnosti o jeho obsahu mluvčí vlády nesdělil a informace neposkytl ani Trumpův tým.

„Německo a Ameriku spojují hodnoty demokracie, svobody, respektu k právu a důstojnosti člověka bez ohledu na jeho původ, barvu pleti, náboženství, pohlaví, sexuální orientaci nebo politické přesvědčení," řekla Merkelová už ve středu v bezprostřední reakci na Trumpův triumf ve volbách.

Summit skupiny G20, jejímiž členy jsou největší světové ekonomiky včetně Německa a USA, se příští rok uskuteční pod předsednictvím Německa 7. a 8. července.

Merkelová se 17. listopadu v Berlíně setká s dosluhujícím americkým prezidentem Barackem Obamou, který do Německa zavítá v rámci své poslední zahraniční cesty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme