Polsko slaví Den nezávislosti. Ve Varšavě pochoduje opozice i nacionalisté

V Polsku oslavují Den nezávislosti. 11. listopadu 1918 získali Poláci znovu po půldruhém století nadvlády cizích velmocí samostatnost. V centru Varšavy si to připomínají hlavně nacionalistické organizace. Vlastní pochody ale pořádají také jejich odpůrci. Obě skupiny se snaží dát najevo, jak by podle nich mělo vypadat dnešní suverénní Polsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Varšavě na Den nezávislosti pochoduje opozice i nacionalisté

Ve Varšavě na Den nezávislosti pochoduje opozice i nacionalisté | Zdroj: Reuters

Na Narutowiczowě náměstí v centru Varšavy vlají polské i evropské vlajky. Demonstrují tady odpůrci současné vlády.

Konzervativci ze strany Právo a spravedlnost podle nich přehnaným nacionalismem vzdalují Polsko Evropě. Asi kilometr dál se už začíná shromažďovat Pochod nezávislosti organizovaný krajně pravicovými organizacemi.

Podle nich by naopak vláda měla polské zájmy hájit mnohem razantněji. Policie zatím úspěšně obě skupiny demonstrantů udržuje daleko sebe.

To aby se neopakovaly potyčky a výtržnosti jako před dvěma lety, kdy skončilo v celách předběžného zadržení přes 200 lidí.

Ve Varšavě na Den nezávislosti pochoduje opozice i nacionalisté | Foto: Reuters

Chrám jako dar

Polské hlavní město má zároveň novou dominantu. Prezident Andrzej Duda, premiérka Beata Szydlová a další představitelé vedení země se v pátek zúčastnili slavnostní mše, kterou byl chrám Boží prozřetelnosti otevřen. Stavba trvala půldruhé dekády a stála bezmála čtvrt miliardy zlotých, asi 1,5 miliardy korun.

„Sliby dané Bohu se musí dodržovat," řekl varšavský kardinál Kazimierz Nycz v narážce na skutečnost, že na stavbě se polský sněm usnesl už v roce 1791; chrám měl být výrazem díků za květnovou ústavu, první na starém kontinentu. Místo spásy vlasti však následovala porážka od ruských vojsk a rozdělení království mezi sousední velmoci.

V chrámu má být zřízeno také muzeum polského papeže Jana Pavla II. a kardinála Stefana Wyszyńského, který stál v čele polské církve za komunismu.

ČTK, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme