Neznámý útočník postřelil v USA demonstranta proti Trumpovi. Policie po pachateli pátrá

V oregonském Portlandu v noci na sobotu neznámý útočník postřelil demonstranta při protestech proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Útok se stal na mostě v centru města, policie místo vyklidila a po pachateli pátrá. Protesty a shromáždění proti zvolení Donalda Trumpa se konaly i v dalších amerických městech, další akce jsou plánovány na sobotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem.

Demonstrace proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem. | Zdroj: ČTK

Podle serveru OregonLive na most dorazil automobil s několika muži v okamžiku, kdy po něm kráčel dav demonstrantů. Cestující z auta vystoupili, jeden z nich nejprve vystřelil do vzduchu, a pak svou zbraní zasáhl dolní polovinu těla jednoho z demonstrantů. Policie po útočníkovi pátrá a snaží se nalézt očité svědky. Nevylučuje, že střelba byla důsledkem osobního sporu.

Postřelený muž byl převezen do nemocnice, jeho život není ohrožen, uvedl oregonský server. Po incidentu se demonstranti rozešli a jejich akce prakticky skončila.

Slzný plyn a ohlušující granáty

Portland byl v pátek stejně jako v minulých dnech centrem protestů proti Trumpovi, s jehož zvolením se mnoho Američanů odmítá smířit.

Vyostřená kampaň rozdělila Spojené státy. Tisíce lidí opět protestovaly proti Trumpovi

Číst článek

I v noci na sobotu ve městě na západě USA policisté proti demonstrantům použili slzný plyn a ohlušující granáty. Stovky lidí na policisty házely petardy, demonstranti malovali protestní hesla na okolní budovy.

Na podporu lásky a míru

Asi 1200 lidí se v pátek večer shromáždilo na Washingtonově náměstí v New Yorku, kde vyzývali k obraně lidských práv a svobod. Podle organizátorů se několik tisíc lidí sešlo také v centru Bostonu. Akce nebyla označena za protest, ale shromáždění na podporu lásky a míru.

V Miami a Atlantě večerní pochody narušily dopravu. Ve státě Tennessee studenti Vanderbiltovy univerzity zpívali písně za lidská práva a také jejich pochod dočasně zablokoval dopravní provoz.

Vítěz amerických prezidentských voleb Donald Trump | Foto: Reuters

Na některých akcích demonstranti nesli podobizny Trumpovy demokratické soupeřky Hillary Clintonové, ale také vlajky Mexika, jehož obyvatele Trump v kampani opakovaně urážel. Na ochranu před proudem mexických uprchlíků sliboval Trump vystavět na hranici zeď. "Žádnou nenávist! Žádný strach! Imigranti jsou tu vítáni!" stálo na některých transparentech.

Proč vyhrál Donald Trump? Média volila průzkumy, které jim vyhovovaly, míní analytik

Číst článek

Trump v pátek demonstranty rezolutně odsoudil. "Nyní profesionální protestující, podněcováni médii, protestují. Velmi neférové!" napsal na twitteru. Za několik hodin ale zcela obrátil. "Líbí se mi, s jakou vášní tito lidé sledují dění v naší úžasné zemi. Všichni se spojíme a budeme hrdí," uvedl. Podle agentury Reuters Trumpovy tweety zdůrazňují rozpory, které provázely jeho předvolební kampaň a vyvolávaly otázky ohledně jeho vůdcovských schopností.

Ještě větší protesty jsou údajně chystány na sobotu. Několik různých skupin plánuje demonstrovat v Chicagu, další akce se mají uskutečnit například v New Yorku, Las Vegas či Los Angeles.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme