‚Hrůzu jsme překonali, Bataclan znovu ožívá.‘ Koncertní halu rok po útocích otevře Sting

Do pařížského Bataclanu se skoro po roce vrací hudba. Oblíbená koncertní hala zůstala po útoku teroristů z loňského 13. listopadu zavřená. Během koncertu skupiny Eagles of Death Metal tam tehdy islamisté pozabíjeli devadesát lidí. Bataclan od té doby prošel rekonstrukcí a v sobotu večer na jeho pódiu vystoupí britský zpěvák Sting.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K pařížskému Bataclanu i po roce od teroristických útoků lidé nosí květiny

K pařížskému Bataclanu i po roce od teroristických útoků lidé nosí květiny | Zdroj: Reuters

„Stingovi patří velký dík za to, že u nás vystoupí a ukáže tak, co jsme dokázali. Že jsme tu hrůzu překonali a že Bataclan znovu ožívá. Nikdy nezapomeneme a vždycky budeme truchlit, ale jdeme dál,“ řekl Jerome Langlet, ředitel společnosti, která klub vlastní.

Vzhled koncertní haly se podle něj příliš nezměnil. „Je to pořád stejný Bataclan, ale všechno je nové. Rozhodli jsme se sál zrekonstruovat tak, aby v něm nezůstala žádná připomínka toho, co se tu tehdy stalo. Chtěli jsme sem vrátit atmosféru, která tu bývala dřív. Udělat z klubu zase místo, kde se lidé budou scházet,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

V koncertním sále Bataclan se od pařížských teroristických útoků nehrálo, až do sobotní noci. Tragické události připomněla Tea Parkanová

Smutné vzpomínky

I když život v Paříži běží dál, obyvatelé francouzské metropole na dramatické události z loňska jen těžko zapomínají. Ve fasádách některých domů zůstávají díry po kulkách. Při pohledu na ně se asi třicetiletému Pařížanovi Guillaumeovi smutné vzpomínky rychle vracejí.

„Všichni známe někoho, kdo byl ten večer v Bataclanu nebo jiném podniku, kde se útočilo. Je to pro mě hodně zvláštní pocit, vidět ta místa a chodit kolem nich. Pamatuju si, že tu tehdy všude ležela spousta květin a svíček,“ popsal atmosféru po tragických událostech.

Stingův koncert ve znovuotevřeném Bataclanu nemá být ničím na způsob pietního shromáždění, výtěžek z akce ale půjde na konto dvou dobročinných organizací, které sdružují rodiny obětí a přeživší.

Život před 13. listopadem

Sérii útoků na několika místech francouzské metropole loni nepřežilo 130 lidí, stovky dalších utrpěly zranění. Francie si je připomene v neděli, kdy od nich uplyne právě jeden rok. Pietní akt se při té příležitosti odehraje právě i v Bataclanu, kde za přítomnosti pozůstalých odhalí pamětní desku.

Hlavní podezřelý z útoků v Paříži Abdeslam stále mlčí. Uzavřel se a je radikálnější, říká jeho bratr

Číst článek

Ceremoniálu se zúčastní i paní Nadine, která tam ztratila syna. „Je to pro mě možnost, jak si připomenout život před 13. listopadem 2015 a zavzpomínat na život obětí,“ řekla.

Jak píše britský Daily Mail, rok po pařížských útocích zůstává v nemocnicích asi dvacítka zraněných. Dva tisíce lidí navíc bojují s traumaty, která tu noc utrpěli.

Mezi nimi je i šéf bataclanské ochranky. Pětatřicetiletý Alžířan zachránil možná i několik stovek lidských životů, když bez ohledu na vlastní bezpečí směroval návštěvníky k únikovým východům a vracel se pro raněné. V červnu získal francouzské občanství a od ministra vnitra Bernarda Cazeneuvea státní vyznamenání.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme