Nový Zéland zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 stupně. Vlna tsunami narazila na pobřeží, zemřeli dva lidé

Jižní ostrov Nového Zélandu zasáhlo silné zemětřesení. Tamní civilní obrana varuje před možným příchodem tsunami. Lidem na východě ostrova doporučuje, aby se od pobřeží přesunuli na výše položená místa. Otřesy udeřily krátce po půlnoci místního času asi 90 kilometrů severně od města Christchurch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesení na Novém Zélandu

Zemětřesení na Novém Zélandu | Zdroj: ČTK

Zemětřesení mělo sílu 7,4 stupně. Úřady a civilní obrana varují před vlnami tsunami, které mohou zasáhnout pobřeží ostrova. Jedna z nich už ho zasáhla.

Rozsah škod zatím není znám. Dva lidé zemětřesení nepřežili. Jdeen zemřel při zřícení budovy v přístavu Kaikoura. List Nex Zealand Herald informoval, že druhý člověk umřel na infarkt. Zatím nic nenaznačuje, že by se počet obětí měl zvyšovat. České ministerstvo zahraničí nemá žádné informace, že by se nějaký Čech ocitl v nouzové situaci.

Podle americké geologické služby USGS bylo ohnisko otřesů mělké, jen asi deset kilometrů pod zemí. Otřesy byly údajně cítit po celé zemi od Aucklandu na severu až po Dunedin na jihu.

Následné otřesy měly více než 6 stupňů

Novozélandská civilní obrana varovala občany východního pobřeží před možnými tsunami. Doporučila jim, aby se co nejrychleji přesunuli na výše položená místa nebo do vnitrozemí. Tichomořské varovné středisko však větší přívalovou vlnu neočekává. První vysoké vlny už ale pobřeží Jižního ostrova zasáhly.

Itálii zasáhlo další zemětřesení. Postihlo stejnou oblast, kde minulý týden bouralo domy

Číst článek

V místě nejsilnějších otřesů podle svědků nefunguje elektřina, telefony a tísňová volání a vypadává internet. Otřesy měly trvat několik minut a po nich přišly následné otřesy o síle více než 6 stupňů. Na sociálních sítích se objevily fotografie poškozených interiérů a poničených domů.

Hotely ve městě Christchurch byly evakuovány. V oblasti Cheviot, které leží v centru zemětřesení, jsou podle listu New Zealand Herald hlášeny značně poškozené budovy.

„Spala jsem, probudily mne zvláštní pohyby a zvláštní hluk. Nejprve jsem si myslela, že se mi něco zdá, ale potom jsem vstala a hýbala se jakoby se mnou podlaha,“ řekla serveru Lidovky.cz novinářka Eva Hanáková, kterou zemětřesení zastihlo v hotelu ve městě Christchurch. „Prvních pár minut jsem vůbec netušila, co to je, pak mi došlo, že je to zemětřesení. Mezitím už na chodbě bylo slyšet křik lidí a začaly se spouštět alarmy,“ dodala. Situace se podle ní uklidnila po příchodu manažerů hotelu, kteří hosty ujišťovali, že by se nic závažného nemělo stát.

Zemětřesení na Novém Zélandu | Foto: ČTK

Zemětřesení jsou na Novém Zélandu běžná. Leží totiž v oblasti Ohnivého kruhu v Tichém oceánu. Poslední velké zemětřesení zasáhlo zemi v na začátku září. Mělo 7,1 stupně. Christchurch zasáhlo velké zemětřesení také letos v únoru. Zraněno bylo několik lidí.

Největší škody ale napáchalo zemětřesení v Christchurch, které má asi 400 tisíc obyvatel, v únoru 2011. Při otřesech o síle 6,3 stupně zahynulo 183 lidí a zničena byla větší část města včetně místní katedrály. Ve městě jsou následky tohoto zemětřesení patrné dodnes.

Zemětřesení na Novém Zélandu | Foto: ČTK

ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme