EU bude jednat o přerušení přístupových rozhovorů s Tureckem. Česko je proti

Evropská unie by mohla přerušit přístupové rozhovory s Tureckem. Jednat o tom budou v Bruselu unijní ministři zahraničí. Požadavek části členských států na pozastavení rozhovorů ale zatím nemá podporu všech zemí. Proti je podle informací Radiožurnálu i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan | Zdroj: Reuters

Přerušení jednání o vstupu Turecka do Evropské unie žádá třeba Rakousko. Podle jeho šéfa diplomacie Sebastiana Kurze nemá v unii místo země, která zavírá opoziční politiky a novináře za mříže, hromadně propouští nepohodlné zaměstnance a zvažuje zavedení trestu smrti.

Kurz tak v rakouském rozhlasu narážel na stupňující se represe tureckého režimu po červencovém pokusu o puč. Myšlenka, že by EU přerušila přístupové rozhovory s Tureckem, se nelíbí českému ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi.

„Určitě jsou červené linie a limity, přes které se nedá jít. To je například, pokud by Turecko zavedlo trest smrti. Na druhé straně pokládal bych za chybu souhlasit s tím, že ukončíme přístupové rozhovory s Tureckem. Přeci jen představují základní páku, kterou na Turecko dnes máme,“ uvedl Zaorálek.

Ankara ale už Unii varovala, že případné zastavení přístupových rozhovorů nenechá bez odpovědi.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme