Černobyl dostává nový kryt. Příštích sto let má zabránit úniku radioaktivních látek

Na severu Ukrajiny začala jedna z největších konstruktérských operací na světě. Vybuchlý reaktor jaderné elektrárny Černobyl dostane nový kryt. Má zajistit, aby z čtvrtého bloku neunikaly příštích sto let žádné radioaktivní látky. Výbuch ukrajinské elektrárny v roce 1986 přestavuje dodnes největší tragédii v historii jaderné energetiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černobyl dostává nový kryt. Příštích sto let má zabránit úniku radioaktivních látek (foto z října 2016)

Černobyl dostává nový kryt. Příštích sto let má zabránit úniku radioaktivních látek (foto z října 2016) | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, Tim Porter

Úkryt 2 nahradí stávající železobetonový sarkofág, který je starý třicet let. Instalace potrvá nejméně čtyři dny. Nová konstrukce váží 36 tisíc tun, měří na výšku 165 a na délku 110 metrů.

Stavba krytu trvala čtyři roky a stála přes jeden a půl miliardy eur, tedy v přepočtu zhruba 40 miliard korun. Finančně se na tom nejvíce podílela Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

Historický sarkofág jevil známky rozpadu už v roce 1995. Tehdy také existovaly předběžné nárysy toho, jak se bude problém řešit. Navržena byla také nová konstrukce podobná té dnešní. Původní ochranný obal by měl vydržet zhruba do roku 2023, musí už být ale schovaný pod Úkrytem 2.

Nový sarkofág se musel montovat v dostatečné vzhlednosti od elektrárny v nezamořené zóně. Vzhledem k obřím rozměrům ho konstruktéři stavěli na dvě části, které loni propojili.

Stávající ochranný obal pak budou pod novým krytem konstruktéři demontovat, v rámci operace by se měl zpracovat také radioaktivní odpad.

Ukrajinský ministr životního prostředí Ostak Semerak označil montáž nového sarkofágu za začátek konce třicet let trvajícího boje s následky katastrofy z roku 1986.

Radioaktivita tu stále je a lidé okolo také. Od havárie v Černobylu uplynulo 30 let

Číst článek

Okolo černobylského reaktoru vznikla třicetikilometrová neobyvatelná zóna. Některé radioaktivní látky přestanou být aktivní v následujících dvou stoletích. Izotop plutonia, který je považován za hlavní zdroj černobylského zamoření, ale přestane působit za 24 tisíc let.

Počty obětí havárie se dodnes liší. Zpráva OSN z roku 2005 tvrdí, že vlivem přímého záření zemřelo 50 lidí, dalších devět tisíc lidí zemřelo na následky tragédie. Naopak Greenpeace tvrdí, že počet obětí se vyšplhal až na 93 tisíc.

Černobyl dostává nový kryt. Příštích sto let má zabránit úniku radioaktivních látek (foto z října 2016) | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International Tim Porter

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme