Obsazení Krymu Ruskem? Jde o mezinárodní ozbrojený konflikt, rozhodl haagský soud

Haagský Mezinárodní trestní soud (ICC) rozhodl, že situace na Krymu a v okolí přístavního města Sevastopol se rovná mezinárodnímu ozbrojenému konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Informovala o tom v úterý ukrajinská agentura Unian.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci na letišti v krymském Simferopolu

Ruští vojáci na letišti v krymském Simferopolu | Foto: Voice of America

"Informace, které jsou k dispozici, nasvědčují tomu, že se na Krymu a v krymském Sevastopolu jedná o mezinárodní ozbrojený konflikt," stojí ve zprávě ICC, kterou publikoval prokurátor Fatou Bensouda. Celé znění dokumentu naleznete zde.

Podle ní ozbrojený konflikt vypukl nejpozději 26. února 2014. V době, kdy Rusko bez souhlasu ukrajinské vlády vyslalo na Ukrajinu příslušníky svých ozbrojených sil. "Zákon o mezinárodním ozbrojeném konfliktu se bude vztahovat i k období od 18. března, pokud se stále bude jednat o okupaci," stojí ve zprávě.

Rusko obnovilo bombardování syrských provincií Idlíb a Homs. Poprvé použilo i letadlovou loď

Číst článek

Moskva ukrajinský autonomní poloostrov přes odpor Kyjeva i Západu začlenila do Ruské federace v březnu 2014. Tvrdí, že tak reagovala na vůli tamních obyvatel, z nichž většina má ruské kořeny a v mezinárodně neuznaných referendech se vyslovila pro spojení s Ruskem.

Rusko haagský soud neuznává

Od září má Mezinárodní trestní soud pravomoci k vyšetřování trestných činů v Donbasu a na Krymu. Jelikož Ukrajina neuznává status ICC, musela intervenci mezinárodního soudu schválit ukrajinská vláda. Podle haagského soudu se o ozbrojený konflikt jedná ve chvíli, kdy jeden či více států okupuje jiný stát. Zdali se okupace setkala s ozbrojeným odporem, je podle soudu irelevantní.

V Rusku zatkli ministra kvůli podezření z korupce. Je to poprvé od roku 1991

Číst článek

ICC je první stálý a nezávislý mezinárodní trestní tribunál. Sídlí v nizozemském Haagu a jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě. Může vydávat mezinárodní zatykače a předvolávat účastníky řízení. Pravomoc ICC ale neuznává řada států. Mezi ně patří například Rusko, Spojené státy, Čína nebo Izrael.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme