Arabista a kurdolog: Nejde o první případ, kdy Turecko kvůli podpoře Kurdů obvinilo Evropana

Turecké bezpečnostní síly zadržely dva české občany a obvinily je z příslušnosti k teroristické organizaci. Miroslav Farkas a Markéta Všelichová podle tureckých úřadů podporovali kurdské milice YPG. Ty jsou sice velmi důležitou součástí mezinárodní vojenské aliance bojující proti Islámskému státu, Turecko je ale považuje za teroristickou organizaci. Turecko se snaží ukazovat, že násilí a městský boj v tamních kurdských městech nějakým způsobem souvisí s Kurdy v Sýrii. Tak to ale prokazatelně není, popsal v rozhovoru pro Český rozhlas Plus arabista a kurdolog Petr Kubálek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Strany kurdských pracujících (PKK)

Bojovníci Strany kurdských pracujících (PKK) | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Kurdishstruggle

Je možné z dostupných informací doložit, že dva zadržení Češi byli skutečně příslušníky YPG?

To je velmi ošidné, člověk aby vážil, zda je něčím nepoškodí. Řeknu to spíše z opačné strany. Markéta Všelichová, která se letos přidala k jedné veřejné přednášce, má veřejně přístupný profil na sociální síti a tam zveřejňovala snímky ze svých cest. Patří mimo jiné mezi Čechy, kteří pomáhali uprchlíkům a migrantům na řecko-makedonské hranici, opakovaně tam přivážela humanitární pomoc. Obecně ji humanitární otázky zajímaly. Chystala se s Miroslavem Farkasem připravit a zavést polní nemocnici syrským Kurdům. Na facebookovém profilu zároveň opakovala, že není členkou YPG, to totiž vyžaduje určitou proceduru, kterou nikdy neprošla.

Zároveň ale přiznávala, že se některých bojů s jednotkami YPG zúčastnila.

To je pravda, má třeba fotografie se zbraní. Psala k tomu, že pokud se ocitla v takové situaci, vypomáhala místní domobraně křesťanské menšiny, která spolupracuje se silami YPG. Tak si na to alespoň pamatuji.

Českou studentku, která pomáhala Kurdům, obvinili v Turecku z terorismu. Spolu s ní zadrželi i dalšího Čecha

Číst článek

Obvinilo už v minulosti Turecko nějaké občany evropských zemí kvůli podpoře YPG?

Do včerejška jsem si myslel, že ne. Počátkem letošního roku byl vazebně vyšetřován třeba nizozemský občan právě pro příslušnost k těmto jednotkám v Sýrii. Stíhání bylo ale zastaveno. Vyslýchán kvůli příslušnosti ke zmiňovaným jednotkám byl také Australan, zadržený v Německu. Opět nedošlo ani k obvinění. Až včera jsem se dozvěděl, že letos v září byla zadržena Francouzka, občanka kurdského původu. Myslím, že je do teď zadržována v Turecku. Čeští občané jsou tedy druhým případem.

Proč turecká vláda označuje YPG za teroristickou organizaci? Má šanci, že přesvědčí někoho ze spojenců, aby přijal podobný postoj?

Při utužování režimu, směrování Erdogana k prezidentskému systému, při jeho snaze odstranění opozice, ale zároveň uspokojení části společnosti, která je oprávněně znepokojena vývojem kurdské části země, se prezident a jeho vláda snaží přesvědčit Evropu a USA, aby YPG a další kurdské organizace zařadily mezi organizace teroristické. YPG je významnou silou v boji proti organizaci Islámský stát v Turecku a třeba rozhodující pozemní silou v současném tažení na IS v syrském městě Rakka. V Turecku je to tak, že YPG je organizace související se Stranou kurdských pracujících, bývalou PKK, což je dnes již bývalý zastřešující název pro řadu organizací vedených vězněným kurdským politikem Abdullahem Öcalanem v Turecku. Odnože bývalé PKK jsou skutečně v Evropě i USA zasazeny na seznam teroristických organizací.

Přítel Čechů obviněných Turky z terorismu: Je to nesmysl. Nechtěli bojovat, ale stavět nemocnici

Číst článek

Jaké je postavení milic YPG v koalici proti Islámskému státu?

Postavení organizace je velmi významné, ani Spojené státy se nemohly zříci spolupráce s ní. Po celou dobu konfliktu nesla YPG a s ní například místní křesťanské domobrany nebo arabští dobrovolníci hlavní tíhu konfrontace s IS na pozemních bojištích. V současné době se uskupení označuje názvem Syrské demokratické síly, hlavní složkou je ale YPG. Právě tyto síly pak vedou ofenzivu na město Rakka.

Je to ale také jediná síla, kterou se rozhodly podpořit Spojené státy…

Ano, Syrské demokratické síly ano. Turecko má souběžný projekt, kdy podporuje menší organizace, ovšem nutno říct - s mnohem pochybnější reputací i úspěchy. Je pravda, že turečtí specialisté vstoupili do školení bojovníků v Sýrii oficiálně až letos. Jejich hlavní snahou, někdy i nepokrytě zdůrazňovanou, ale bylo zabránit jednotkám YPG, aby ovládly území západně od řeky Eufrat, což by jim umožnilo vytvořit souvislý koridor podél turecké hranice – životně nutný pro Kurdy, ale nebezpečný pro turecké zájmy. A ještě ke spojitosti YPG s PKK – politická složka YPG, Strana demokratické jednoty, se hlásí k ideologii Abdullaha Öcalana, ale není nijak jasněji napojena na ostatní jednotky v Turecku. To se snaží ukazovat, že násilí a městský boj v kurdských městech v Turecku nějakým způsobem souvisí s Kurdy v Sýrii. Tak to ale prokazatelně není, nejsou tam personální ani organizační propojení.

Před rokem obvinila Amnesty International milice YPG působící na severu Sýrie z válečných zločinů, konkrétně ze zastrašování, demolice domů a nuceného vysidlování místních obyvatel v severních oblastech. Jde podle vás o průkazná obvinění?

Z toho mají všichni, kdo sledují Kurdy, rozporuplné pocity. YPG, což znamená Jednotky obrany lidu, jsou jedinou stranou ozbrojeného konfliktu v Sýrii, která se zavázala k dodržování Ženevských konvencí. Zpráva organizace vznikla tak, že samotné jednotky YPG umožnily pozorovatelům působit na územích, která momentálně ovládají. Je jasné, že žádná strana syrského konfliktu, dokonce ani syrská vláda, nikdy nic podobného neumožní. Dá se trochu říct, že se proti kurdským jednotkám ve zprávě Amnesty International obrátila jejich vstřícnost a snaha o civilizované vedení války.

Český rozhlas Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme