'Odpadlíka' Obamu vystřídá 'magnát'. Na předání moci se připravují Trump i tajné služby

Tento měsíc se Donaldu Trumpovi změnil život. S největší pravděpodobností se minimálně další čtyři roky nezastaví a klid nebude mít ani v době mezi volbami a inaugurací. Necelé tři měsíce totiž můžou určit způsob jeho vlády. Republikán právě v nich bude přebírat takzvané korunovační klenoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V období mezi volbami a inaugurací probíhá předávání moci mezi současným prezidentem Barackem Obamou a zvoleným nástupcem Donaldem Trumpem

V období mezi volbami a inaugurací probíhá předávání moci mezi současným prezidentem Barackem Obamou a zvoleným nástupcem Donaldem Trumpem | Zdroj: Reuters

„Nikdo neříkal, že demokracie bude jednoduchá věc. Není. Zvolenému prezidentovi jsem zdůraznil, že vést kampaň je něco úplně jiného než vést vládu. Myslím, že si to uvědomuje,“ prohlásil Barack Obama krátce poté, co do Bílého domu poprvé pozval nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak předávání moci mezi stávajícím a zvoleným prezidentem ve Spojených státech probíhá, shrnula Pavlína Nečásková

Proces voleb ale ještě neskončil - pětačtyřicátého prezidenta musí potvrdit sbor volitelů. To se stane v polovině prosince, výsledky se vyhlásí na začátku ledna a o několik dní později složí Trump přísahu. Už teď se ale stal politikem.

Pozváním do Bílého domu totiž začal proces předávání moci, který bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová považuje za velmi významný.

„Říkáme tomu transition a je to docela dlouhé. Skončí to 20. ledna a v té době se budou předávat, jak to mu říkám, crown jewels (korunovační klenoty, pozn. red.). Byly časy, kdy já jsem to dělala. Je to moc zajímavé, jak je to všechno dělané. Tak na to se budeme dívat,“ popsala.

Miliony na nový tým

Na přechod moci myslí speciální finanční položka. Nově zvolený prezident dostane k dispozici několikamilionovou částku, kterou investuje do svých pracovníků - do najímání nových lidí, kteří budou vymýšlet strategie a školit se v byrokratickém i politickém systému.

'Kolotočář' versus 'katastrofa'. Sváry a smír na ose Trump-Obama

Číst článek

Trumpa čeká také speciální instruktáž od tajných služeb. On i jeho manželka už mají svá krycí jména. Dostává je každý prezident a vždy začínají na stejné písmeno. Musí to navíc být krátké a dobře vyslovitelné. Trump je mogul, tedy magnát. Obamovi zase říkali odpadlík.

Během toho všeho si musí nový prezident sestavit vlastní tým. Oznámit by ho měl příští měsíc. Dvacátého ledna se pak postaví před předsedu Nejvyššího soudu, položí ruku na Bibli a složí přísahu.

Do doby, než slova zakotvená v americké ústavě pronese, nesmí nijak zasahovat do politiky a dělat státnická rozhodnutí. Omezené pravomoci už má v tuto chvíli ale i odcházející prezident.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme