Wateboarding používat nebudeme. Je mi jedno, co chce Trump, prohlásil McCain

Američané podle republikánského senátora Johna McCaina nebudou používat waterboarding ani za vlády nového prezidenta. Donald Trump během kampaně prohlásil, že mučení při vyšetřování terorismu zcela schvaluje. Jak ale McCain řekl na Mezinárodním bezpečnostním fóru, waterboarding a podobné praktiky jsou zcela nepřípustné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký senátor John McCain

Americký senátor John McCain | Zdroj: Reuters

„Pokud někdo začne používat waterboarding, tak vám garantuju, že se řada z nás okamžitě obrátí na soud. A v Americe není soudce, který by waterboarding považoval za zákonný. Současná legislativa totiž tuto praktiku výslovně zakazuje,“ zdůraznil McCain, kterého v prezidentských volbách v roce 2008 porazil Obama.

Trumpovy postoje? Na hranici s Mexikem chce postavit zeď, povolil by waterboarding

Číst článek

„Je mi úplně jedno, co chce dělat prezident Spojených států nebo někdo jiný. Waterboarding prostě používat nebudeme,“ dodal John McCain.

Americké tajné služby používaly waterboarding v období vlády prezidenta George Bushe mladšího. Jeho administrativa ale tuto metodu zakázala v roce 2006. Prezident Barack Obama vydal podobný zákaz. Mučení zakazují Ženevské úmluvy, které Spojené státy ratifikovaly.

McCain prohlašoval, že Trumpovi hlas nedá

Donald Trump během letošní prezidentské kampaně nezůstal jen u waterboardingu, slíbil navíc zavedení ještě tvrdších forem mučení.

McCain Trumpa kritizoval za jeho výroky o ženách a před volbami řekl, že pro něj hlasovat nebude.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme