Po odchodu z úřadu se nestáhnu do ústraní, řekl Obama na summitu. Trump mezitím sestavuje kabinet

Americký prezident Barack Obama se po skončení svého mandátu nehodlá stáhnout do ústraní. Na summitu v Peru prohlásil, že je připravený otevřeně mluvit o vládě svého zvoleného nástupce Donalda Trumpa. Udělat to hodlá v případě, pokud bude mít pocit, že Trump ohrožuje základní americké hodnoty. Budoucí šéf Bílého domu mezitím pracuje na sestavení svého kabinetu. Po telefonu hovořil také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o rusko-amerických vztazích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama uvedl, že se bude vyjadřovat k vládě svého nástupce Donalda Trumpa i po svém odchodu z úřadu

Barack Obama uvedl, že se bude vyjadřovat k vládě svého nástupce Donalda Trumpa i po svém odchodu z úřadu | Zdroj: Reuters

Obama obavy ohledně úřadu svého nástupce odůvodnil tím, že Donald Trump zatím nemá politické zkušenosti. Podle něj teprve dává dohromady tým a konkrétní cíle administrativy.

„Měli bychom počkat až na to, jestli budou jeho plány v Bílém domě odpovídat tomu, co říkal během prezidentské kampaně. Pokud to bude potřeba, měli bychom jako demokraté bojovat za naše principy. Pokud budou kroky nové administrativy dobré pro Američany, měli bychom s ní spolupracovat."

Obama také dodal, že se případně bude vyjadřovat z pozice občana, který má hluboký zájem o svou zemi.

Trumpovi muži

Trump mezitím pracuje na sestavení svého kabinetu. Seznam lidí, kteří by mohli obsadit jednotlivé resorty, se postupně rozrůstá. Mluví se o pozici ministra obrany. Tím by se mohl stát generál James Mattis, který v minulosti působil jako velitel ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a Severní Afriku.

Trumpovým ministrem obrany by se mohl stát 'generál generálů' Mattis

Číst článek

Mattis přezdívaný Mad Dog neboli šílený pes je podle Trumpa opravdový generál generálů. Dobré předpoklady pro funkci ministra obrany má i podle předsedy vojenského výboru NATO generála Petra Pavla.

„Je to člověk, který je velice dobře obeznámen s celou bezpečnostní problematikou. Díky skutečně globálnímu záměru americké bezpečnosti má přehled o všech, řekněme, strategických oblastech. Jeho pohled bude tím pádem vyvážený,“ uvedl Pavel.

Novým ministrem zahraničí by se mohl stát bývalý kandidát republikánů na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney. Zmínil to budoucí americký viceprezident Mike Pence.

Donald Trump se s Romneym setkal už v sobotu a po schůzce řekl, že jejich konverzace byla důkladná a dalekosáhlá a týkala se různých mezinárodních témat. Tohle jméno je zajímavé i proto, že Romney dřív patřil k velkým kritikům Donalda Trumpa.

Není ale jediným kandidátem. Mezi dalšími jmény je i bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, který naopak Trumpa v kampani silně podporoval. Čelí ale kritice ze střetu zájmů kvůli zahraničním obchodním kontaktům.

Obama krátce pohovořil s Putinem. Vyzval ho k zmírnění násilí na Ukrajině i v Sýrii

Číst článek

Trump teď na sestavení svého kabinetu usilovně pracuje. V plánu má celou řadu schůzek s politiky, vojenskými hodnostáři, právníky i byznysmeny. Budoucí americký prezident také novinářům řekl, že další jména pravděpodobně oznámí brzy.

Normalizace vztahů s Ruskem

Nově zvolený americký prezident telefonoval s Vladimirem Putinem. Během rozhovoru Donald Trump řekl, že chce normalizovat rusko-americké vztahy. Informoval o tom sám Putin na závěr summitu Rady zemí pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří v peruánské Limě.

Ruský prezident také řekl, že rád v Rusku přivítá i dosluhujícího amerického prezidenta Baracka Obamu. S tím na summitu mluvili o situaci v Sýrii. Obama prý Putinovi zdůraznil potřebu uzavření příměří v Sýrii.

Tamní občanská válka je spolu s konfliktem na Ukrajině jedním z hlavních problémů, kvůli kterým se vztahy mezi Washingtonem v posledních letech vyostřily.

Matěj Štýs, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme