Při útoku v šíitské mešitě v Kábulu zahynulo nejméně 32 lidí. K činu se přihlásil IS

Nejméně 32 mrtvých a více než 50 zraněných si vyžádal dnešní útok sebevražedného atentátníka, který se odpálil v šíitské mešitě v afghánské metropoli Kábulu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na asistenční misi OSN v Afghánistánu. K násilnému činu se přihlásila místní odnož Islámského státu, který je původní organizací odbojných sunnitů v Iráku a v Sýrii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při útoku v šíitské mešitě v Kábulu zahynulo nejméně 27 lidí

Při útoku v šíitské mešitě v Kábulu zahynulo nejméně 27 lidí | Zdroj: Reuters

Afghánské úřady uvedly, že útočník ve vestě napěchované výbušninami vešel do mešity v západní části města v okamžiku, kdy se věřící připravovali na modlitby, a uprostřed davu se vyhodil do povětří. Stalo se tak kolem 12:30 místního času (09:00 SEČ).

Policie oblast uzavřela a zranění byli rozvezeni do několik kábulských nemocnic. Mezi oběťmi jsou podle policie i děti.

Další rána pro Islámský stát. Iráčané osvobodili historický Nimrúd, jsou třicet kilometrů od Mosulu

Číst článek

„Viděl jsem, jak lidé křičí a jsou celí od krve,“ popsal jeden z přeživších pro afghánskou televizi Ariana. Podle něj na místě bylo až 40 mrtvých a 80 raněných bylo z budovy odvedeno ještě před tím, než dorazily záchranné složky.

Vládní tajemník Abdullah Abdullah podle agentury odsoudil útok jako znak barbarství. „Tento útok byl mířen na nevinné civilisty – včetně dětí – na svatém místě. Je to válečný zločin a útok proti islámu a lidskosti,“ napsal v příspěvku na Twitteru.

"Tento šokující útok na věřící je zvěrstvo," uvedla v prohlášení Pernille Kardelová z asistenční mise OSN v Afghánistánu UNAMA.

"UNAMA odsuzuje tuto nejnovější snahu extremistů o oživení sektářského násilí v Afghánistánu," dodala.

Útok má na svědomí Islámský stát

Islámský stát na svém internetovém kanálu oznámil, že atentátník měl na sobě 16 kilogramů výbušnin, a tvrdil, že zabito nebo zraněno bylo kolem 200 lidí. AP ale připomíná, že islamisté mají ve zvyku dopady svých útoků přehánět.

Šíité v pondělí slaví jeden ze svých největších svátků arbaín. Arbaínem končí 40denní období smutku spojené s připomínkou smrti imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda. Husajn se svými spojenci zahynul v bitvě u Karbaly roku 680 a jeho smrt šíité oplakávají při svátku ášúrá.

Nejméně 27 věřících zahynulo při útoku sebevražedného atentátníka na šíitskou mešitu v západním Kábulu | Foto: Reuters

V červenci bylo v Kábulu více než 80 lidí zabito při útoku na demonstraci Hazárů, k němuž se přihlásil Islámský stát. Při loňských oslavách šíitského svátku ášúrá 13. října si série útoků bojovníků Islámského státu na šíity v Kábulu a v Mazáre Šarífu vyžádala více než 30 lidských životů a přes 100 zraněných.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí. Násilné střety mezi sunnitskými a šíitskými muslimy ale nejsou v Afghánistánu obvyklé.

ČTK, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme