Papež umožnil řadovým kněžím odpouštět interrupci, uznal morální a existenciální utrpení žen

Papež František umožnil všem římskokatolickým kněžím udělovat odpuštění ženám, které podstoupily interrupci a touží po rozhřešení. S odvoláním na apoštolský dopis o tom v pondělí informují tiskové agentury. Pontifex tak prodloužil na neomezeně dlouhou dobu zvláštní povolení, které kněžím dal v rámci právě skončeného Svatého roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věřící ve Vatikánu vítají papeže Františka

Věřící ve Vatikánu vítají papeže Františka | Zdroj: Reuters

Umělé přerušení těhotenství podle papežova dopisu nadále zůstává z hlediska církve "těžkým hříchem, neboť ukončuje nevinný život". "Neexistuje ale žádný hřích, na který by nedosáhla Boží milost a který by nedokázala smýt, pokud nalezne kajícné srdce, které touží po smíření (s Bohem)," napsal papež v dopise.

Dříve směli odpuštění ženám po interrupci udílet pouze biskupové nebo zvláštní zpovědníci jednotlivých diecézí. Během Svatého roku, který skončil v neděli, ale František tuto pravomoc vložil i do rukou běžných kněží. Uznal "existenciální a morální utrpení", jemuž musejí čelit ženy, které se rozhodly pro předčasné ukončení těhotenství.

Svatý rok věnovaný Božímu milosrdenství začal loni 8. prosince. V katolické křesťanské tradici je Svatý rok rokem odpuštění dluhů a trestů za spáchané hříchy. Jeho tradice byla založena na konci 13. století.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme