Letadlo s brazilským fotbalovým týmem havarovalo v Kolumbii. Šest ze 77 cestujících neštěstí přežilo

Letadlo s brazilským fotbalovým týmem Chapecoense havarovalo na severu Kolumbie. Na palubě bylo celkem 77 lidí, nehodu přežilo šest z nich. Piloti před pádem letadla hlásili závadu na elektrickém zařízení. Stroj směřoval z Bolívie na mezinárodní letiště v kolumbijském Medellínu. Brazílie už k uctění památky obětí vyhlásila třídenní státní smutek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo s brazilským fotbalovým týmem havarovalo v Kolumbii

Letadlo s brazilským fotbalovým týmem havarovalo v Kolumbii | Foto: Teleantioquia/Twitter

Letadlem letěli hráči, trenéři a další zaměstnanci prvoligového fotbalového klubu Chapecoense společně se sportovními novináři. Při nehodě zahynulo celkem 71 lidí. Ze šesti přeživších byl prvním potvrzeným sedmadvacetiletý obránce Alan Ruschel, který má četné zlomeniny včetně pánve. Z hráčů neštěstí přežili ještě obránce Hélio Hermito Zampier Neto a brankář Jackson Ragnar Folmann.

Druhý z brankářů Marcos Danilo Padilha svým zraněním podlehl v nemocnici. Dalšími přeživšími jsou také členové posádky, letuška Ximena Suárezová a palubní technik Erwin Tumiri, a také novinář Rafael Valmorbida.

Fotbalový klub už na oficiálních facebookových stránkách na tragédii zareagoval. Znak klubu původně zelenobílý se zahalil do černé.

„Vzhledem k nejasným zprávám, které přicházejí z různých novinářských zdrojů, si fotbalový klub Chapecoense vyhrazuje právo počkat na oficiální vyhlášení kolumbijského úřadu pro civilní letectví. Zatím nebudeme k nehodě vydávat žádné oficiální stanovisko. Bůh s našimi sportovci, úředníky, novináři a dalšími hosty, kteří byli s výpravou,“ uvedl klub.

„V našem městě nyní pláče mnoho lidí, tohle jsme si nikdy nedokázali představit. Chapecoense je tady největším zdrojem radosti,“ dodal později viceprezident klubu Ivan Tozzo.

Původně zelenobílé logo brazilského fotbalového týmu Chapecoense se zahalilo do černé | Foto: Associação Chapecoense de Futebol

Letadlo s brazilským fotbalovým týmem Chapecoense havarovalo v Kolumbii (foto z října 2016) | Foto: Associação Chapecoense de Futebol

Let číslo LMI2933 zajišťovaly aerolinky Lamia a fotbalový tým cestoval podle serveru FlightRadar24 čtyřmotorovým dopravním letounem střední velikosti jménem Avro RJ85. Stroj měl být starý 17 let a 8 měsíců. „Aerolinky Lamia jsou malé. Vznikly ve Venezuele, potom ale musely přesunout své sídlo do Bolívie. Vlastní pouze dvě letadla,“ upřesnil dlouholetý zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek.

Tým už s těmito aerolinkami letěl před dvěma týdny. Kromě toho se stejnou společností před časem letěla i argentinská reprezentace, včetně fotbalové hvězdy Lionela Messiho.

6 leteckých katastrof ve sportu. Umírali čeští reprezentanti i celé týmy

Číst článek

Letoun podle mluvčího úřadu civilního letectví zmizel z radarů v pondělí ve 21.30 místního času, tedy v úterý ve 02.30 našeho času. Následně havaroval v poměrně odlehlé oblasti, asi 50 kilometrů jižně od kolumbijského města Medellín. Spadlo navíc do hustě zalesněné oblasti. Kvůli tomu se záchranáři na místo dostávají jen po zemi a nemůžou použít vrtulníky.

Starosta Medellínu Federico Guttierrez pád letadla označil za tragédii obrovských rozměrů. Brazilský prezident Michel Temer už vyjádřil hlubokou lítost nad nehodou. Vláda podle něj učiní vše, aby zmírnila bolest příbuzných a blízkých obětí.

„Vyjadřuji soustrast v této smutné hodině, během které na desítky brazilských rodin dopadla tragédie," uvedl Temer v prohlášení. Brazílie k uctění památky obětí vyhlásila třídenní státní smutek.

Letadlo s brazilským fotbalovým týmem havarovalo v Kolumbii. Stroj směřoval z Bolívie do Kolumbie | Foto: Flightradar24 .com

Zatím není jasné, co nehodu způsobilo. Letadlo před nehodou kroužilo několik kilometrů od letiště. Pilot krátce před zřícením ohlásil problémy s elektřinou, na to se zatím komisaři vyšetřující nehodu zaměřili.

Podle kolumbijského úřadu pro civilní letectví ale nevylučují ani to, že stroji došlo palivo. Let ale mohlo ovlivnit i špatné počasí. Kolumbii v posledních hodinách zasáhl silný déšť a bouřka.

„Je to hornatý terén ve vysoké nadmořské výšce v Andách. Já sám jsem tam zažil poměrně silné turbulence,“ popsal Koubek, který nedávno letěl do Medellínu.

Letadlo s brazilským fotbalovým týmem Chapecoense havarovalo v Kolumbii (foto z listopadu 2016) | Foto: Associação Chapecoense de Futebol

Chapecoense je brazilský fotbalový klub založený před 43 lety ve městě Chapecó ve státě Santa Catarina.

Tým hrál třetí sezonu za sebou nejvyšší brazilskou fotbalovou soutěž, sérii A. V končící sezoně byl zatím na devátém místě. Velký úspěch měl ale na dosah v soutěži Copa Sudamericana, druhé nejprestižnější klubové soutěži jihoamerického fotbalu.

Do kolumbijského Medellínu letěl k prvnímu zápasu finále s Atlético Nacional. Na soupisce Chapecoense je jeden Argentinec a zbytek jsou Brazilci. Soupeř Atlético Nacional už na twitteru vyjádřil hlubokou lítost.

Jaký dopad bude mít noční tragédie na brazilský fotbal, zatím není jasné. Jihoamerická fotbalová federace už odložila všechny zápasy. V tamní lize zbývalo odehrát poslední kolo. Mistrem už je Palmeiras, není však například rozhodnuto o sestupujících.

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme