Došlo letadlu s brazilským týmem palivo? Vyšetřovatelé našli obě černé skříňky

Leteckou havárii v Kolumbii a smrt 71 lidí zřejmě způsobil nedostatek paliva. O této možnosti se stále častěji píše na specializovaných webech. Nejpravděpodobnější příčinou byl původně problém s elektřinou, který piloti ohlásili krátce před zřícením. Oficiální vyšetřování ale teprve začíná, na místě havárie se už podařilo objevit obě černé skříňky. Pád letadla přežilo šest lidí, zahynul téměř celý brazilský fotbalový tým Chapecoense.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři pracují na místě pádu letadla, kterým cestovalo 77 lidí

Záchranáři pracují na místě pádu letadla, kterým cestovalo 77 lidí | Zdroj: Reuters

Zatím není jasné, co úterní nehodu v Kolumbii způsobilo. Podle letušky, která neštěstí přežila, letadlu došel benzin. Také od vyšetřovatelů přicházejí neoficiální informace, že na místě neštěstí neobjevili stopy po palivu.

Ředitel aerolinek Lamia Gustavo Vargas v rozhovoru pro kolumbijský list El Tiempo tuto možnost připustil. Navíc vzdálenost mezi bolivijským městem Santa Cruz de la Sierra a cílovým letištěm v kolumbijském Medellínu je přesně na hranici maximálního doletu stroje Avro RJ85, píše se na odborných stránkách Aviation Herald.

6 leteckých katastrof ve sportu. Umírali čeští reprezentanti i celé týmy

Číst článek

Na druhé straně nevíme, jestli zřícené letadlo nemělo přídavné nádrže, které je možné do tohoto typu stroje dát. A jestli přebytečné palivo piloti nevypustili ještě před pádem na zem.

Letadlo před nehodou kroužilo několik kilometrů od letiště. Pilot také krátce před zřícením ohlásili problémy s elektřinou, na což se původně komisaři vyšetřující nehodu zaměřili. Let ale mohlo ovlivnit i špatné počasí. Kolumbii byla v době pádu letadla silná bouřka a hustě pršelo.

Záchranáři pracují na místě pádu letadla, kterým cestovalo 77 lidí | Foto: Reuters

Stav všech šesti přeživších je stabilní, i když v některých případech stále vážný. Nehodu přežilo původně sedm lidí, jeden z nich, brankář Danilo Padilha, ale později zemřel v nemocnici. Záchranáři z trosek také vytáhli sedmadvacetiletého obránce Alana Ruschela, který měl četné zlomeniny včetně pánve.

Z hráčů neštěstí přežili ještě obránce Hélio Hermito Zampier Neto a brankář Jackson Ragnar Folmann. Dalšími přeživšími jsou také členové posádky, letuška Ximena Suárezová a palubní technik Erwin Tumiri, a také novinář Rafael Valmorbida. Fotbalový klub totiž do Medellínu provázely asi dvě desítky sportovních novinářů.

Fotbalisté chtěli do Brazílie letět přímým spojem, úřad civilního letectví jim to ale zakázal

Číst článek

Zatím není jasné, co brazilský fotbalový klub Chapecoense čeká. Ostatní brazilské týmy nabídly týmu své hráče zadarmo na hostování a chtějí u tamní fotbalové federace prosadit, aby Chapecoense nemohl v následujících třech letech sestoupit z nejvyšší soutěže. Momentálně se také ruší soutěžní utkání v celé Jižní Americe.

Brazílie také drží tři dny státní smutek. Na památku mrtvých se v klubových barvách Chapecoense rozsvítila třeba slavná socha Krista Spasitele v Riu a fanoušci týmu připravují smuteční shromáždění na domácím stadionu.

Co zatím víme?

Brazilský fotbalový tým Chapecoense letěl spolu s novináři a posádkou z bolivijského města Santa Cruz de la Sierra do kolumbijského Medellínu. Čekal je první finálový zápas s Atlético Nacional v soutěži Copa Sudamericana, druhé nejprestižnější klubové soutěži jihoamerického fotbalu.

Chapecoense: zelenobílá pohádka skončila v troskách letadla

Číst článek

Tým založený před 43 lety ve městě Chapecó hrál také třetí sezonu za sebou nejvyšší brazilskou fotbalovou soutěž, sérii A. V končící sezoně byl zatím na devátém místě.

Let číslo LMI2933 zajišťovaly aerolinky Lamia a fotbalový tým cestoval podle serveru FlightRadar24 čtyřmotorovým dopravním letounem střední velikosti jménem Avro RJ85. Stroj měl být starý 17 let a 8 měsíců. „Aerolinky Lamia jsou malé. Vznikly ve Venezuele, potom ale musely přesunout své sídlo do Bolívie. Vlastní pouze dvě letadla,“ upřesnil dlouholetý zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek.

Hráč týmu Chapecoense mladší 15 let sedí v šatně fotbalového týmu ve městě Chapecó | Foto: Reuters

Tým už s těmito aerolinkami letěl před dvěma týdny. Kromě toho se stejnou společností před časem letěla i argentinská reprezentace, včetně fotbalové hvězdy Lionela Messiho.

Letoun podle mluvčího úřadu civilního letectví zmizel z radarů v pondělí ve 21.30 místního času, tedy v úterý ve 02.30 našeho času. Následně havaroval na severu Kolumbie v oblasti La Unión, tedy v poměrně odlehlé oblasti, asi 50 kilometrů jižně od kolumbijského města Medellín. Spadlo navíc do hustě zalesněné oblasti. Piloti před pádem letadla hlásili závadu na elektrickém zařízení.

71 cestujících zahynulo, šest lidí přežilo „Bůh s našimi sportovci, úředníky, novináři a dalšími hosty, kteří byli s výpravou,“ uvedl na facebookových stránkách klub Chapecoense.

Květina, symbol a zpráva před stadionem týmu Chapecoense ve městě Chapecó | Foto: Reuters

Ondřej Himmer, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme