Kvůli Bílému domu přestanu podnikat, slíbil Trump a vybral další ministry

Budoucí americký prezident Donald Trump do své vlády povolal jako ministra financí bývalého bankéře Stevena Mnuchina a jako ministra obchodu investora Wilbura Rosse. Oba ve středu oznámili, že nabídku přijali. Trump také uvedl, že chce předejít možnému střetu zájmů, a proto se vzdá vedení svého obchodního impéria. V této věci na 15. prosince svolal tiskovou konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí USA Steven Mnuchin

Ministr financí USA Steven Mnuchin | Zdroj: Reuters

Mnuchin i Ross v rozhovoru v televizi CNBC řekli, že připraví nejrozsáhlejší reformu daní od dob republikánského prezidenta Ronalda Reagana. Jejich cílem je snížit daně firmám, což podle nich povede k silnému hospodářskému růstu a zároveň k růstu platů.
Třiapadesátiletý Mnuchin, který byl během Trumpovy kampaně šéfem financí, působil 17 let v investiční bance Goldman Sachs. Pak založil vlastní společnost a investoval do filmů včetně hitů, jako je Avatar.

Trump jmenoval první ženu tmavé pleti. Do OSN vyšle svoji bývalou kritičku

Číst článek

Ross je uznávaným investorem, který se zaměřoval na podniky v potížích. Právě on pomohl formovat názory z Trupovy kampaně na obchodní politiku, podle kterých dohoda o severoamerické zóně volného obchodu s Kanadou a Mexikem a vstup Číny do Světové obchodní organizace (WTO) způsobily masivní ztráty pracovních míst v továrnách v USA. Ross spolu s Mnuchinem upřednostňují místo velkých mezinárodních obchodních dohod bilaterální ujednání.

Ministryně z vlády Bushe ml.

Trump si podle agentur vybral jako ministryni dopravy Elaine Chaovou, bývalou ministryni práce ve vládě prezidenta George Bushe mladšího. Chaová ani Trumpův štáb to ale zatím oficiálně nekomentovaly. Manželem Chaové je vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell.

Dosluhující šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan, kterého nahradí Trumpem vybraný kongresman Mike Pompeo, ve středu zveřejněném rozhovoru s BBC budoucího prezidenta varoval před úskoky Ruska, zrušením jaderné dohody s Íránem či návratem ke kontroverzním výslechovým metodám.

Wilbur Ross, budoucí ministr obchodu USA. | Foto: Reuters

Moskva je podle Brennana odpovědná za většinu utrpení v Sýrii, zároveň ji ale považuje za klíč k řešení tamní situace. Dodal však, že sliby Moskvy jsou neupřímné. Trumpovi pak šéf CIA doporučil, aby se měl na pozoru před hrozbou radikálního hnutí Islámský stát, které je i přes vojenské neúspěchy schopno provést na Západě teroristické útoky.

Trump by podle Brennana měl také velmi uvážlivě používat bezpilotní letouny k náletům, neboť tento nástroj je podle něj dvousečný. Při jeho zneužívání hrozí snížení bezpečnosti USA, dodal Brennan.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme