Putin: Očekávám od Trumpa pomoc v boji proti terorismu. Rusko nestojí o střety

Rusko je připraveno spolupracovat s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem, neboť Moskva a Washington nesou společnou zodpovědnost za globální bezpečnost. Ve výročním poselství o stavu Ruské federace to prohlásil prezident Vladimir Putin. Řekl, že Rusko nestojí o konfrontaci, naopak se chce podílet na řešení světových problémů. Bude při tom ale hájit své zájmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Putin během výročního poselství o stavu Ruské federace

Putin během výročního poselství o stavu Ruské federace | Zdroj: Reuters

„Nehledáme a nikdy jsme nehledali nepřátele. Potřebujeme přátele," řekl Putin. Od Trumpa očekává spolupráci v boji proti terorismu. Zdůraznil ale, že Moskva nebude tolerovat žádné pokusy o oslabení ruských zájmů.

Rusko se podle Putina nenechá nikým poučovat, protože samo může rady rozdávat. S novým americkým prezidentem a jeho administrativou je Putin připraven spolupracovat, ale jen na principu vzájemného respektu.

‚Špagát‘, hlava v záchodě, bití. V ruských káznicích běžná věc, tvrdí političtí vězni

Číst článek

Velkou část projevu ruský prezident věnoval problematické hospodářské situaci. Očekává, že letošní pokles hrubého domácího produktu dosáhne 0,6 procenta, zatímco loni to bylo 3,7 procenta. Zlepšení předpokládá i v případě inflace, která by se letos mohla zastavit na 5,8 procenta. Reálný inflační cíl na příští rok jsou podle něj čtyři procenta, což je i předpoklad pro ekonomický růst.

Za hlavní problémy ruské ekonomiky prezident považuje vnitřní potíže, jako je nedostatek investic, technologií a odborníků. Cestu k oživení ekonomiky vidí ve stabilním bankovním sektoru, který bude schopen poskytovat půjčky firmám v průmyslu i ve službách, ale i ve změně daňového systému.

Pronést poselství před poslanci Státní dumy a Rady federace přišel Putin již počtrnácté. Tuto povinnost ruské hlavě státu ukládá ústava. Stejně jako v minulých letech promluvil k zákonodárcům ve Velkém kremelském sále.

Do května nadcházejícího roku vláda podle Putina předloží dlouhodobý plán rozvoje hospodářství, který má posílit postavení Ruska v globální ekonomice.

Putin v poselství hovořil také o tom, že Rusko v dlouhodobém horizontu vnímá Asii jako středobod zájmů a vztahů. Ocenil úsilí Japonska o větší hospodářské vazby s Moskvou, partnerství s Indií zase označil za prioritu Ruska.

Prezident se zmínil také o budovaném mostě na anektovaný ukrajinský poloostrov Krym, po kterém by auta měla začít jezdit do konce roku 2018. Stavba, kterou Moskva považuje za strategickou, neboť přímo propojí Krym s Ruskem, odpovídá podle Putina časovému harmonogramu.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme