Při požáru v Oaklandu mohly zahynout až desítky lidí. Koncert ve skladu město nepovolilo

Při rozsáhlém požáru v kalifornském městě Oakland zahynuly možná až desítky lidí. Policie zatím potvrdila devět obětí, množství lidí se ale pohřešuje. Není totiž jasné, kolik lidí v budově vlastně bylo. Požár vypuknul během nepovoleného koncertu v jednom z místních skladišť. Práci záchranářů ztěžuje zřícená střecha a narušená statika budovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při požáru na improvizované taneční party v kalifornském Oaklandu zahynulo nejméně 9 lidí

Při požáru na improvizované taneční party v kalifornském Oaklandu zahynulo nejméně 9 lidí | Zdroj: Reuters

Policie se podle seržanta Raye Kellyho obává, že počet obětí velkého požáru se může zvýšit až na několik desítek. Požár vypukl, během koncertu skupiny Golden Donna, ke kterému ale město nevydalo potřebné povolení.

Radnice v Oaklandu registruje několik nevyřešených stížností na nepovolenou stavbu. Úřady prý místo před několika týdny vyšetřovali kvůli podezření, že v něm někdo nelegálně bydlí.

Tragédie v Turecku. Při požáru dívčí koleje zemřelo nejméně 11 dívek a jedna zaměstnankyně

Číst článek

„Tato strašná tragédie se stala v domě, který je oficiálně veden jako skladiště, budova je naprosto zničená. Bude nám trvat několik dní, než zjistíme, co se na místě přesně stalo. Veřejnost proto prosíme o trpělivost,“ řekla starostka Oaklandu.

Budova možná nesplňovala předpisy

Bývalý sklad využívala místní umělecká komunita, byla v něm řada ateliérů a improvizovaných studií. Podle hasičů byla budova plná nábytku, figurín a dalších předmětů, z prvního patra se dalo odejít jen po schodišti z dřevěných palet. Sklad podle záchranářů nebyl vybavený hasicím systémem, vyšetřovatelé teď zjišťují, jestli budova splňovala všechny předpisy.

Podle různých zdrojů bylo v době požáru v budově 50 až 100 lidí. Většina obětí nejspíš zemřela ve druhém patře, do kterého se zřítila střecha. Jedinou únikovou cestou odtud bylo provizorní schodiště vyrobené z přepravních palet. Budova navíc neměla automatický samohasicí systém, ani detektory kouře.

Není totiž jasné, kolik lidí v budově vlastně bylo. Požár vypuknul během nepovoleného koncertu v jednom z místních skladišť. | Foto: ČTK

Při požáru v Oaklandu zahynulo nejméně 9 lidí | Foto: ČTK/AP

Lenka Kabrhelová, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme