Finská policie dopadla 35letého Čecha. Podezřívá ho z vraždy britské přítelkyně

Finští policisté podezřívají 35letého českého občana z vraždy. Ve finské oblasti za polárním kruhem měl ubodat svou britskou přítelkyni, která tam pracovala jako turistická průvodkyně. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu informaci potvrdila Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Česká ambasáda ve finsku je podle ní v kontaktu s finskou policí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Násilí (ilustrační foto)

Násilí (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Ministerstvo zahraničních věcí může potvrdit, že naše ambasáda v Helsinkách byla informována o tom, že finská policie v Laponsku zadržela českého občana, který je podezřelý ze spáchání trestného činu vraždy,“ sdělila Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

„Jsme v kontaktu s finskou policií, která nám sdělila, že vyšetřování stále probíhá. Zadržený Čech zatím naši ambasádu nekontaktoval,“ dodala Valentová.

Pokud by se tak stalo, může ambasáda poskytnout zadrženému Čechovi pouze konzulární pomoc. „Můžeme například předat zprávu jeho rodině, zprostředkovat předání léků, pokud by měl zdravotní problémy, nebo zprostředkovat kontakt na tlumočníka nebo advokáta,“ upřesnila Valentová.

Pětatřicetiletého Čecha podezřívají finští policisté ze zavraždění britské přítelkyně. Mladík podle britských listů The Sun a Metro uprchl po svém činu do zasněžené divočiny. Při pátrání, do kterého se zapojily vrtulníky i psi husky, ho ale policisté našli.

Kvůli podchlazení ho poté museli odvézt do nemocnice. Finská policie už podle britského deníku The Guardian vzala Čecha do vazby.

Pětadvacetiletá Britka zemřela na následky bodných zranění ve finské obci Kuttanen v sobotu. Předtím pracovala pro cestovní kancelář Santa Safari. Prováděla turisty, kteří do oblasti Laponska ležící 240 kilometrů severně od polárního kruhu přijeli na setkání se Santa Clausem.

„Náš tým úzce spolupracuje s finskou policií a příslušnými úřady, aby podpořil probíhající vyšetřování," uvedl mluvčí společnosti Santa Safari.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme