Italský premiér podal demisi, ve funkci zatím zůstává. Hledá se nástupce

Italský premiér podal do rukou prezidenta Sergia Mattarely demisi. Během večerní schůzky ho prezident vyzval, aby v úřadu setrval až do výběru nového premiéra

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Matteo Renzi dnes podal demisi

Italský premiér Matteo Renzi dnes podal demisi | Foto: Gregorio Borgia | Zdroj: ČTK

Ve středu večer se sešel v prezidentském sídle v římském Kvirinálském paláci premiér Matteo Renzi s prezidentem. Ten ho zároveň požádal, aby zatím ve funkci setrval až do výběru nového předsedy vlády.

Už ve čtvrtek večer mají začít konzultace Mattarella s parlamentními stranami o Renziho nástupci. Diskutuje se o tom, že na post by mohl nastoupit ministr hospodářství a financí Pier Carl Padoan, předseda Senátu Pietro Grasso nebo ministr dopravy Graziano Delrio.

Renzi si referendum prohrál sám. Italové se báli, že na ně vyskočí i z ledničky

Číst článek

Ještě před samotnou návštěvou se Renzi setkal s vedením své Demokratické strany, kde zopakoval, že plně přijímá odpovědonost za výsledky nedávného referenda. Dle agentury AFP ovšem nedal najevo, že by se hodlal opustit i post ve vedení strany. Naopak se začíná chystat na brzkou předvolební kampaň, kde by se mohl snažit zlepšit reputaci strany.

Opoziční strany, především populistické Hunutí pěti hvězd a protievropská Liga severu, zatím usilují o to, aby se konaly předčasné parlamentní volby v co nejkratším možném termínu. Nejdříve musí ovšem soud rozhodnout o ústavnosti současného volebního zákona, který umožňuje mít napoloviční množství poslaneckých mandátů ve sněmovně, když strana ve volbách dosáhne alespoň 37 % hlasů. Ten však začne věc projednávat až 24. ledna příštího roku.

Renzi svoje setrvání v úřadu spojil s nedělním referendem o změně ústavy. Změna těžkopádného politického systému se ale nepodařila a premiér zažil drtivou porážku. Původně chtěl ve funkci setrvat jen do schválení rozpočtu na příští rok. Italský senát však následoval Poslaneckou sněmovnu a rozpočet schválil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme