Špioni a korupčníci, vylíčila ruská televize pracovníky Člověka v tísni v Doněcku

Ruská televize TVC si v dokumentu vzala na mušku misi společnosti Člověk v tísni, která působila ve východoukrajinském Doněcku. Nový film například bez jakýchkoli důkazů naznačuje, že se humanitární pracovníci zapletli do černého obchodu s humanitární pomocí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z dokumentu ruské televize

Záběr z dokumentu ruské televize | Foto: ZW ČRo

„Jezdili si, kam chtěli, a vedli seznamy s osobními údaji obyvatel,“ uzavřel autor téměř půlhodinového dokumentu Konstantin Žic.

Ve filmu se také objevily záběry, ve kterých bezpečnostní složky tzv. Doněcké lidové republiky odhalily ve skříních pracovníků české humanitární organizace modré přilby a neprůstřelné vesty. Podle televize TVC to vše svědčí o tom, že se Člověk v tísni zabýval špionáží.

Člověk v tísni opustil samozvanou doněckou republiku, se separatisty chce jednat po víkendu

Číst článek

Žádné konkrétní důkazy o špionáži a korupci v dokumentu nezazněly. Obsahuje pouze výpovědi obyvatel válkou postižených hraničních oblastí, kteří si stěžovali na to, že slíbená pomoc nedorazila v slíbeném rozsahu nebo vůbec. Ve filmu se objevovaly záběry s logem Člověka v tísni, který se podílel na obnově válkou zničených domů. Nicméně podle obyvatel a místních úředníků to bylo nedostatečné.

V dokumentu zazněly také věty od představitelů tzv. Doněcké republiky. Konkrétně od jejího vyjednávače Denise Pušilina, který prohlásil, že Člověk v tísni a její podobné západní organizace manipulují s veřejným míněním. Komentář televize TVC k tomu zněl, že tito lidé svou činností - nebo spíš nečinností - chtějí vyvolat výbuch sociální nespokojenosti v separatistických republikách. Podle televize se zabývají také zřejmě něčím jiným než humanitární činností.

Naznačuje se také, že humanitární pomoc se rozkrádá a prodává se za hranicemi Doněcké lidové republiky nebo přímo v tamních obchodech. To mají dokazovat pouze mlhavé výpovědi Alexandra Tyškeviče, který tvrdí, že jde o obrovský byznys a v něm je prý zapleten i Člověk v tísni. Jak konkrétně, ale v dokumentu nezaznělo.

Očekávají se další útoky

Úřady tamních proruských separatistů Člověka v tísni z Donbasu na konci listopadu vykázaly kvůli údajnému porušení podmínek akreditace a ztrátu důvěry.

Člověk v tísni vydal k dokumentu prohlášení ještě před jeho odvysíláním. "Důrazně odmítáme všechna obvinění. Člověk v tísni je transparentní a nestranná organizace, která se nepodílí na žádných nelegálních aktivitách. Reportáž a způsob, jakým byla připravena, jsou typickou ukázkou propagandy," uvedl ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Podle organizace je zjevné, že reportáž byla předem objednaná a zmanipulovaná. "Novinářka, která reportáž v TVC připravovala, přišla před několika dny do kanceláře Člověka v tísni v Doněcku spolu se skupinou ozbrojenců, sama ve vojenské uniformě a s maskou na obličeji,“ říká Pánek. Podle něj by nebylo překvapivé, kdyby se objevily i další obvinění. Stejné diskreditační kampaně byly vedené proti několika respektovaným mezinárodním humanitárním organizacím, které pracovaly na území, jež nejsou pod správou ukrajinské vlády," dodává.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme