Havel má jako první cizinec bustu v irském parlamentu. Byl výjimečnou osobností, říká politik

V irském Dublinu se ve velkém vzpomínalo na Václava Havla. Letos by se československý a český prezident dožil 80 let. Uplynulo také 20 let od chvíle, kdy Havel přijel do Irska na státní návštěvu. Mezi zesnulým státníkem a Irskou republikou se zachovalo silné pouto. To odráží třeba Havlova busta, která zdobí prostory irského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Václav Havel byl výjimečná osobnost," říká předseda dolní komory irského parlamentu Sean Ó Ferghail

„Václav Havel byl výjimečná osobnost," říká předseda dolní komory irského parlamentu Sean Ó Ferghail | Foto: Jiří Hošek

Ve velmi frekventovaném předsálí zasedací místnosti v Leinster Housu, historickém sídle irských zákonodárců, se scházejí jednotlivé parlamentní výbory. Jejich členové teď musí chtě nechtě zrakem spočinout na bustě Václava Havla.

„Myslím, že se Irové a Češi obecně dost navzájem obdivují. Václav Havel byl výjimečná osobnost. Tady se velmi oceňuje jeho přerod z talentovaného dramatika ve státníka, který na mezinárodní scéně nasadil laťku hodně vysoko. Hodně irských politiků by si z něj rádo vzalo příklad,“ popisuje předseda dolní komory irského parlamentu Sean Ó Ferghail.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Havel se stal vůbec prvním cizincem, který se v irském parlamentu dočkal trvalého uctění svého odkazu

Bustu Václava Havla se podle české velvyslankyně v Dublinu Hany Mottlové před časem podařilo zaplatit díky sbírce především českých krajanů žijících v Irsku. Podle Mottlové jméno zesnulé hlavy státu v Irsku pořád táhne a pomáhá otevírat leckteré dveře.

„Dopad jeho myšlenek a konání je velký a zůstává. Lidé si to samozřejmě spojují s jeho osobností. Zmínka o něm a o akcích spojené s tím dostávají velkou pozornost a jsou velmi vřele přijímány, protože jsou svým způsobem i nadčasové,“ uvádí Mottlová.

Na čtení z Havlovy biografie z pera Michaela Žantovského bylo v Irské národní knihovně nabito. Prezidentův poradce, mluvčí a dlouholetý přítel si myslí, že Irové vzhledem ke svojí politické i literární historii mají pro Václava Havla možná větší pochopení než jiné národy.

„Vždy jsem měl dojem, že tak jako máme u nás rádi irskou literaturu, ať už jde o Joyce nebo Becketta, i naše literatura má otevřené dveře tady a je vřele vítaná a chápaná,“ popsal Michael Žantovský.

V irském Dublinu se ve velkém vzpomínalo na Václava Havla | Foto: Jiří Hošek

Ten si ale myslí, že mezinárodní zájem o Václava Havla a jeho odkaz může souviset i s nedostatky současné generace politiků:

„Znovu a znovu mě fascinuje, že přijetí je univerzální a svým způsobem svědčí o velmi oživeném zájmu o Václava Havla jako typ politika, který nějakým způsobem pro mnoho lidí zaplňuje morální vakuum a vakuum leadership, které mnoho lidí v Evropě i mimo ni velmi akutně právě v této době vnímá.“

Václav Havel se stal vůbec prvním cizincem, který se v irském parlamentu dočkal trvalého uctění svého odkazu. Poslanci názorově krajně roztříštěné sněmovny o tom rozhodli jednomyslně, což se v Irsku považuje za raritu.

Leinster House | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme