Končí vaše SPZ na liché číslo? Nesmíte do Paříže, kvůli smogu

Pařiž dusí největší zimní smog za posledních 10 let, vedení metropole proto sáhlo k omezení v automobilové dopravě. Do ulic mohla vyrazit pouze auta s poznávací značkou, která končí na sudé číslo. Hromadná doprava ve městě je zdarma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog už několik dní trápí Paříž, je zavedena střídavá doprava

Smog už několik dní trápí Paříž, je zavedena střídavá doprava | Zdroj: ČTK

Výrazná přízemní inverze sužuje francouzskou metropoli a její okolí už od pátku minulého týdne. Za znečištění mohou nejen auta s naftovým motorem, ale také obyvatelé, kteří k vytápění svých domovů používají fosilní paliva.

V pondělí radnice snížila nejvyšší povolenou rychlost a vozidlům nad 3,5 tuny zakázala vjezd do Paříže úplně. O den později byl zaveden systém střídavé dopravy, tedy doprava osobními vozidly na základě čísla jejich poznávací značky. Jeden den mohou vyjet auta s lichou a druhý den se sudou značkou. Dnes tato omezení začala platit i v Lyonu.

Řidiči se špatnou SPZ mohou podle webu Huffington Post dostat pokutu až 22 eur. Omezení se netýká ekologických vozidel, ani cizinců, kteří do Paříže nebo Lyonu přijedou. „Rozumím, že je tu problém znečištění, ale když přijdu pozdě, budu mít problémy,“ sdělil jeden z řidičů webu Huffington Post.

V Paříži bojují proti smogu, zavedli takzvanou střídavou dopravu

Číst článek

Přes víkend se čeká zlepšení situace díky snížení provozu, vyhlídky na příští týden ale pozitvní nejsou. „Emise (škodlivých) částic se o víkendu zpravidla sníží v důsledku slabší dopravy, navíc část smogu by měl rozehnat vítr. Pro příští týden je ale na místě ostražitost. Příští týden nevidíme optimisticky,“ řekla dnes médiím Amélie Fritzová z francouzského úřadu pro kontrolu kvality ovzduší Airparif.

Velký smog nepociťují Pařížané poprvé. V předchozích letech se objevila stejná situace. Řidiči museli jezdit dokonce dvacítkou. „Ale přestože dnes je to extrémní, tak takhle to tu v Paříži vypadá vlastně pořád - příliš mnoho aut, příliš mnoho lidí,“ řekl v roce 2013 pařížský taxikář pro Český rozhlas.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme