Obama žádá tajné služby, aby si posvítily na kybernetické útoky během voleb

Dosluhující prezident Spojených států Barack Obama nařídil tajným službám, aby zevrubně prověřily případy kybernetických útoků během amerických prezidentských voleb a také případy vměšování cizích států do kampaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barrack Obama

Barrack Obama | Foto: U.S. Department of Defense

Podle agentury Reuters to v pátek oznámila prezidentova bezpečnostní poradkyně Lisa Monacová s tím, že Obama chce závěrečnou zprávu dostat ještě před lednovým odchodem z Bílého domu a chce ji předat také Kongresu. Americká vláda v říjnu obvinila Rusko z odpovědnosti za hackerské útoky na servery Demokratické strany. Moskva to odmítá.

Elektronickou poštu, kterou hackeři ukradli, zveřejnil portál WikiLeaks. Z dokumentů vyplývalo, že vedení demokratů dlouhodobě upřednostňovalo pozdější neúspěšnou kandidátku Hillary Clintonovou před jejím rivalem ze stranických primárek Berniem Sandersem.

V srpnu americká média uvedla, že terčem hackerského útoku se stali i republikáni. Útočníci podle médií umístili škodlivý software do počítačů pracovníků kampaně republikánského kandidáta a pozdějšího vítěze prezidentských voleb Donalda Trumpa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme