Podvodníci se přiživili na teroru ve Francii, u soudu dostali exemplární tresty

Francouzský soud vynesl verdikt nad podvodníky, kteří se vydávali za přeživší loňských teroristických útoků v Paříži a dostali díky tomu odškodné 60 000 eur. Saša Damjanovič dostal šestiletý trest, jeho partnerka Věra Vasičová poloviční. Soudce jejich čin označil za nenormální a opovrženíhodný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po řadě explozí opuštějí davy lidí fotbalový stadion v Paříži

Po řadě explozí opuštějí davy lidí fotbalový stadion v Paříži | Zdroj: Reuters

Takový trest francouzská justice v podobném případě ještě nikdy nevyměřila. Šestatřicetiletému muži a jeho o sedm let mladší partnerce udělila za podvod exemplární tresty ve výši šesti a tří let.

Saša Damjanovič spolu s Věrou Vasičovou tvrdili, že 13. listopadu 2015 přežili u stadionu Stade de France útok trojice sebevražedných atentátníků z teroristické organizace Islámský stát (IS). Dvojice obdržela z kompenzačního fondu odškodné ve výši 60 000 eur, tedy v přepočtu přes 1,5 milionu korun.

Během osudné noci, při níž ve francouzské metropoli zahynulo 130 lidí, byl ale pár doma ve městě Antibes na jihovýchodním pobřeží země. Vyšetřovatelé podvod odhalili, když dvojice žádala finanční kompenzaci i za přežití červencového útoku v Nice, kde řidič nákladního vozu během oslav Dne dobytí Bastily usmrtil 86 lidí.

„Jak může být jakýkoli muž či žena neznechucen takovým činem?“ ptal se podle serveru Nice-Matin soudce, který označil jednání páru za nenormální a opovrženíhodné. Oba se k podvodu přiznali.

Dvojice, která spolu má dvě děti ve věku šesti a sedmi let, celou sumu utratila. Měla v plánu umořit dluhy. Kompenzační fond letos vyplatil 2444 poškozeným terorem v Paříži dohromady 46,5 milionu eur, v přepočtu více než 1,2 miliardy korun.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme