Venezuelská vláda zabavila firmě miliony hraček, nadělí je potřebným

Venezuelská vláda zabavila soukromé firmě několik milionů hraček. Společnost Kriesel podle ní záměrně porušovala pravidla o férovém oceňování výrobků v rámci finanční krize. Zkonfiskované hračky chtějí venezuelské úřady nadělit chudým dětem pod stromeček.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelská vláda zabavila soukromé firmě několik milionů hraček. Nadělí je pod stromeček chudým dětem (ilustrační foto)

Venezuelská vláda zabavila soukromé firmě několik milionů hraček. Nadělí je pod stromeček chudým dětem (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Vláda obchodníkům nařídila snížit ceny zhruba o 30 až 50 procent kvůli neutichající finanční krizi v zemi.

Společnost Kriesel je největším prodejcem ve Venezuele, ale část svého sortimentu nepřiznala, aby ho mohla během Vánoc prodávat za vyšší ceny. Úřad, který má na starosti kontrolu dodržování maximálních cen, na to ale stejně přišel.

Dohromady Venezuela zkonfiskovala přes 3,8 milionu hraček. Je mezi nimi všechno možné od různých autíček, panenek až po deskové hry. Hračky teď dostanou jednotlivé úřady, které mají na starosti přerozdělování jídla pro chudé, a rozhodnou, kdo zboží dostane.

Nařizování snížení cen v zemi není běžné, ale neděje se to poprvé. V roce 2013 vláda přijala zákon, který to umožňuje. Jestli je to prospěšné, se teprve uvidí. Řada lidí to však považuje od vlády Nicoláse Madura za populistický krok.

Snižování cen se týká hlavně základních produktů, jako je mouka, maso a chléb. Nicméně, jak píše BBC, situace je ve Venezuele velmi vážná, surovin je nedostatek. Například sklenice Nutelly se řadí k luxusním položkám, které člověka můžou stát až polovinu minimální mzdy.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme