Bitva o Aleppo je u konce, hlásí pozorovatelé. Povstalci se stahují z posledních čtvrtí

Podle ředitele Syrské organizace pro lidská práva Ramiho Abdulrahmana dosáhl boj o Allepo svého konce, informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Dle jejích informací se momentálně rebelové stěhují ze svých posledních pozic ve městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo, Sýrie

Aleppo, Sýrie | Zdroj: Reuters

Území, které ve městě ovládali rebelové, se v posledních dnech výrazně zmenšovalo a zprávy z pondělí informovaly o těžkém bombardování během noci. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) ve stejný den informovala, že povstalci ztratili 90 procent svého původního území.

Podle SOHR přišli při posledních bojích povstalci jen v průběhu několika hodin o polovinu svého území a vojenské zdroje Reuters mluví o kolapsu jejich morálky. Ztráta Aleppa by pro povstalce byla velkou prohrou, pořád ale drží několik území napříč Sýrií.

Z Aleppa za dva dny uteklo 50 000 lidí. Kerry vyzval Damašek k 'troše slitování'

Číst článek

Povstalci zároveň podle informaci agentury Reuters dostali společnou nabídku Spojených států a Ruska, která by umožnila jim i civilistům bezpečný odchod z města. Na ten by dostali 48 hodin a garantovat by ho měla syrská a ruská armáda s dohledem OSN.

Existenci návrhu, který by umožnil odchod „se ctí“, Reuters potvrdil Zakaria Malahijfji z jedné z povstaleckých skupin v Aleppu. Rusko podle něj od návrhu ale ustoupilo. Jak je na tom dohoda nyní, není z dostupných zpráv zcela jasné. Podle informací z neděle se Rusko se Spojenými státy nedohodlo a ve stejný den neměli v jejím případném přijetí jasno ani povstalci.

MOS Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme