Když hackera nepřistihnete při činu, je těžké cokoli vyvozovat. Trump zpochybnil ‚ruskou‘ zprávu CIA

Zvolený prezident Donald Trump znovu zpochybnil analýzu CIA a dalších zpravodajských agentur, podle kterých Rusko zasáhlo hackerskými útoky do voleb s cílem posílit Trumpovy šance na zvolení. Ve Spojených státech současně sílí výzvy ke kongresovému vyšetřování závěrů zpravodajských služeb o vměšování se do prezidentských voleb ze strany Ruska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Michael Vadon

Donald Trump v pondělí na twitteru v podstatě demokraty obvinil, že se snaží situaci využít pro svůj prospěch. V jednom tweetu zvolený prezident uvedl, že kdyby volby dopadly opačně a závěry zpravodajských služeb by využil jeho tým, určitě by čelil obvinění z rozšiřování konspiračních teorií.

Ve druhém tweetu pro změnu uvedl, že pokud hackery nikdo nedopadne přímo při činu, tak je velice obtížné určit, kdo konkrétně za útokem mohl stát.

Donald Trump se také ptal, proč se toto téma neobjevilo před volbami. Americká vláda přitom obvinila Rusko z pokusu ovlivnit volby dokonce celý měsíc před volebním dnem.

Trumpův tým označil zprávy za snahu delegitimizovat budoucího prezidenta, který se má funkce ujmout 20. ledna.

McConnell i McCain chtějí vyšetřovací komisi

K hlasům volajícím po nadstranickém vyšetřování ruských hackerských útoků se v pondělí přidal i lídr republikánské senátní většiny Mitch McConnell. K ustavení společné vyšetřovací komise vyzvali senátoři obou stran včetně vlivného republikána Johna McCaina.

Nový lídr republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell | Foto: Reuters

Mitch McConnell na rozdíl od Trumpa řekl, že zpravodajské služby a zvlášť CIA mají jeho plnou důvěru.

Ještě týdny před volbami americké zpravodajské služby varovaly, že Rusko se hackerskými útoky namířenými proti americkým institucím snaží vyvolat chaos a nedůvěru ve volební proces jako takový.

Teď CIA a další zpravodajci překvalifikovali závěry a varují, že Rusko zasáhlo do voleb s jedním hlavním cílem, aby se do čela země dostal Donald Trump.

Rusko zasahovalo do voleb, cílem byla pomoc Trumpovi, zjistila CIA

Číst článek

Zpravodajci asi nic převratného nemají, přesto by mohlo jít o politickou bombu

Podle všeho zpravodajci nemají k dispozici žádné nové převratné informace, jenom znovu analyzovali dva texty, dali dohromady všechny důkazy a dokumenty, které měli k dispozici předtím, například o hackerských útocích na servery Demokratické strany nebo o nabourání se do schránky šéfa štábu Clintonové Johna Podesty.

Tyto věci ve volbách sehrály důležitou roli. Nový závěr by mohl být politickou bombou. Podle některých amerických komentátorů jde o jednu z nejzávažnějších zpráv týkajících se budoucího prezidenta Donalda Trumpa.

Lenka Kabrhelová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme