Bouřlivá noc v polském parlamentu. Konzervativci hlasovali, opozice a média zůstaly za dveřmi

Polský parlament zažil velmi bouřlivou páteční noc. Vládní strana Právo a spravedlnost obešla odpolední obstrukce opozice a přesunula jednání Sejmu do jiného jednacího sálu. Parlamentní stráž do něj podle rádia TOK FM na pokyn maršálka Sejmu Marka Kuchcińského nevpustila opoziční poslance. PiS pak hlasováním bez hlasovacích přístrojů přijal rozpočet na rok 2017 a další zákony.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednací sál Sejmu

Jednací sál Sejmu | Foto: Filip Harzer

Opoziční strany Občanská platforma, Nowoczesna a Polská strana lidová v pátek odpoledne zahájily okupaci řečnického pultu v jednacím sále. Strany tak protestovaly proti omezení přístupu médií do budovy parlamentu a zákazu natáčení jednání Sejmu. Nová pravidla zavádí od ledna kancelář Sejmu, kterou řídí maršálek Kuchciński.

O politice dnes ani slovo. Polská média protestují proti omezení přístupu do parlamentu

Číst článek

Vládní poslanci se rozhodli obstrukce obejít a přesunuli jednání parlamentu do Sloupového sálu. Opoziční poslanci byli o změně místa jednání informováni SMS zprávou. Do sálu však někteří opoziční zákonodárci vpuštěni nebyli, část opozice zůstala v původním jednacím sále. Poslanci Občanské platformy v sále, ve kterém byla zhasnuta světla, stráví noc.

Na twitteru bylo v průběhu noci zveřejněno video, na kterém se dva poslanci Občanské platformy domáhají vstupu do sálu, kde probíhala hlasování, ale Parlamentní stráž je na pokyn maršálka nevpouští.

Ve Sloupovém sálu pak 236 přítomných poslanců ze 460 drtivou většinou přijala zákon o státním rozpočtu na rok 2017. Procedurální návrhy několika poslanců opozice nebyly brány v potaz.

Hlasovalo se zdvižením ruky, hlasy sčítali pověření poslanci Práva a spravedlnosti. Do sálu nebyli vpuštěni žádní zástupci médií. Přenos jednání byl dostupný jen z webu Sejmu, většinu času však bez zvuku.

U Sejmu se v reakci na dění v parlamentu spontánně sešly tisíce lidí. Skandovali hesla jako „Kaczyński, budeš sedět“ a blokovali odjezd poslanců ze Sejmu.

Opozice odpoledne blokádou protestovala proti novým pravidlům, podle kterých se už novináři nebudou moci pohybovat po budově parlamentu a přístup do Sejmu budou mít pouze dva prověření stálí parlamentní korespondenti z každé redakce. Média zároveň nebudou smět fotit ani nahrávat poslance a senátory na schůzi parlamentu. Jednání parlamentu bude možné sledovat jen na oficiálních záběrech parlamentní televize. Nová pravidla mají začít platit 1. ledna 2017.

 

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme