Páteční protest byl pokus o převzetí moci, obvinil polský ministr vnitra opozici

Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak obvinil opoziční strany z pokusu o nelegální převzetí moci. Uvedla to dnes agentura Reuters. Ministr svým prohlášením reagoval na snahu opozičních poslanců zvrátit páteční hlasování parlamentu o státním rozpočtu. Podle kritiků vlády bylo hlasování protizákonné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři vnitra V4, jednání ministrů vnitra zemí visegrádské čtyřky, Mariusz Blaszczak

Ministři vnitra V4, jednání ministrů vnitra zemí visegrádské čtyřky, Mariusz Blaszczak | Foto: Filip Jandourek

Desítky opozičních poslanců kvůli hlasování o státním rozpočtu od pátku odmítají opustit parlament. Stoupenci opozice navíc v noci na několik hodin zablokovali východy z budovy. V sobotu chtějí protestovat před sídlem prezidenta.

Protest před budovou Sejmu (dolní parlamentní komory) byl původně svolán k návrhu vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), který měl omezit novinářům vstup do parlamentní budovy.

Pokus o převrat

Zablokovat východy z budovy parlamentu se ale protestující rozhodli až poté, co vládní poslanci, podle nich v rozporu se zákonem, schválili státní rozpočet na příští rok. K protestu se připojili i poslanci opoziční Občanské platformy (PO), kteří v budově strávili noc a zůstávají v ní dosud.

Polský parlament v obležení. Stovky protestujících zatarasily východy kvůli zákonu o novinářích

Číst článek

"Podle mého názoru jsou včerejší události pokusem opozice nelegálně převzít moc," řekl dnes ministr Balszczak polským médiím.

V sobotu ráno před budovou Sejmu zůstalo už jen několik desítek lidí. V parlamentu pokračuje v odporu proti postupům vládních zákonodárců celý poslanecký klub nejsilnější opoziční strany PO. Uvedl to dnes mluvčí strany.

Schůze by měla pokračovat

Poslanci Občanské platformy nesouhlasí s tím, že o rozpočtu se hlasovalo mimo jednací sál. O přesunu do vedlejší místnosti rozhodl v pátek maršálek Sejmu Marek Kuchciński, protože asi tři desítky poslanců opozice v pátek blokovaly zasedací místnost. Opozice tvrdí, že páteční schůze byla přerušena a měla by příští týden pokračovat.

Bouřlivá noc v polském parlamentu. Konzervativci hlasovali, opozice a média zůstaly za dveřmi

Číst článek

Před parlamentem v noci proti protestujícím zasahovala i policie. Ve tři hodiny ráno desítky policistů pomáhaly projít k automobilům nejvyšším představitelům strany PiS - premiérce Beatě Szydlové a předsedovi strany Jaroslawu Kaczyńskému, aby mohli budovu opustit.

Kritici PiS upozorňují na to, že strana se snaží upevnit moc omezováním svobody médií nebo oslabením ústavního soudu. "Pokud je tu taková situace, kdy strana ztratila důvěru lidí a bude v tom pokračovat, předčasné volby budou nezbytné," řekl dnes předseda další opoziční strany Moderní Ryszard Petru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme