Otázky a odpovědi ke krizi v Polsku: Konzervativci schválili zákon bez opozice i médií. Protesty trvají tři dny

Tisíce lidí už od pátku protestují v polském hlavním městě Varšavě i jinde v zemi proti konzervativní vládě a jejím krokům, které podle opozice ohrožují demokracii. O co v celé krizi jde? Jaká jsou stanoviska vládní strany i opozice? Pokud se chcete rychle zorientovat, co se u našich sousedů děje, vybral pro vás Zpravodajský web Českého rozhlasu to nejdůležitější u posledních tří dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Polsku

Protesty v Polsku | Zdroj: ČTK

Jak vypadaly poslední tři dny v Polsku?

Vše začalo už v pátek, kdy vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) obešla odpolední obstrukce opozice a přesunula jednání Sejmu do jiného jednacího sálu. Parlamentní stráž do něj podle rádia TOK FM na pokyn maršálka Sejmu Marka Kuchcińského nevpustila opoziční poslance. PiS pak hlasováním bez hlasovacích přístrojů přijal rozpočet na rok 2017 a další zákony.

U Sejmu se v reakci na dění v parlamentu spontánně sešly tisíce lidí a blokovali odjezd poslanců ze Sejmu. Szydlová, Kaczyński a několik dalších vysoce postavených politiků PiS za asistence policie opustili ve vozech budovu parlamentu kolem třetí hodiny ranní. Řada poslanců v čele s opoziční Občanskou platformou se naopak rozhodla strávit noc uvnitř budovy zákonodárného sboru.

Kolem sobotního poledne se protesty krátce přesunuly před prezidentský palác. Demonstranti žádali, aby prezident Duda zasáhl proti podle nich nedemokratickým krokům PiS.

Další z protivládních demonstrací začala v neděli v poledne před budovou polského ústavního soudu ve Varšavě. Podle polských médií se na místě sešlo přibližně tisíc lidí a neustále přicházeli další.

‚Přestaň mlčet, prezidente! Hanba v polském parlamentu!‘ Tisíce lidí v Polsku protestují proti vládě

Co protesty spustilo?

Protestující v Polsku | Foto: Reuters

Protesty vyvolal návrh, který má novinářům omezit vstup do Sejmu. Podle nových pravidel se nebudou moci pohybovat po budově parlamentu a přístup do Sejmu budou mít pouze dva stálí parlamentní korespondenti z každé redakce.

Média zároveň nebudou smět fotit ani nahrávat poslance a senátory na schůzi parlamentu. Jednání parlamentu bude možné sledovat jen na oficiálních záběrech parlamentní televize. Nová pravidla mají začít platit 1. ledna 2017.

Zablokovat východy z budovy parlamentu se ale protestující rozhodli poté, co vládní poslanci podle nich v rozporu se zákonem schválili státní rozpočet na příští rok.

O politice dnes ani slovo. Polská média protestují proti omezení přístupu do parlamentu

Jaké jsou reakce z tábora vládní strany Právo a spravedlnost?

Premiérka Beata Szydlová v sobotu večer ve zvláštním televizním projevu označila počínání opozice za skandální. Nástrojem opozičních stran se podle ní stal křik, zasévání zmatku a destabilizace, které nemají nic společného se standardy evropské demokracie.

„Situace, kdy opozice vyvolává krajní emoce, kterých jsme byli v pátek svědky, nemá nic společného se skutečným stavem naší země. Naopak,“ řekla premiérka a místopředsedkyně strany PiS a vyzvala protestující ke klidu. Podle ní je to spíše důsledek bezradnosti a frustrace těch, kteří ztratili vládu a nejsou schopni přesvědčit Poláky o své pravdě.

„Podstatou politiky je služba. Někteří politici zapomínají na to, že musejí respektovat ostatní, musejí být zodpovědní vůči Polsku a za polské občany. Zaměřují se na neustálé podněcování hádek a ne na to, co je jejich úkolem: služba jinému,“ citoval v sobotu Szydlovou list Gazeta Wyborzca.

To polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak byl ještě kritičtější. „Podle mého názoru jsou páteční události pokusem opozice nelegálně převzít moc,“ řekl v sobotu ministr polským médiím.

Páteční protest byl pokus o převzetí moci, obvinil polský ministr vnitra opozici

Číst článek

Jak do parlamentní krize vstupuje polský prezident?

Prezident Andrzej Duda vyzval ke klidu a apeloval na dobrou vůli a zdravý rozum opozice i parlamentní většiny. Duda se kvůli protivládním protestům v průběhu neděle sešel s představiteli opozice. První schůzku měl Duda s předsedou strany Moderní Ryzsardem Petru, sdělil mluvčí prezidenta. Duda, který byl do svého zvolení prezidentem členem vládní strany Právo a spravedlnost, v sobotu uvedl, že je připraven plnit ve sporu úlohu prostředníka.

Duda naplánoval i setkání se šéfem Polské lidové strany (PS) Wladyslawem Kosiniakem-Kamyszem, předsedou uskupení Kukiz'15 Pawlem Kukizem a šéfem nejsilnější opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorzem Schetynou.

Demonstrace v Polsku pokračují před ústavním soudem. Prezident Duda se schází s opozicí

Co chce opozice?

Protestující v Polsku | Foto: Reuters

Poslanecký klub největší opoziční strany nesouhlasí s tím, že o rozpočtu se hlasovalo mimo jednací sál. O přesunu do jiné místnosti rozhodl v pátek maršálek Sejmu Marek Kuchciński, protože asi tři desítky poslanců opozice v pátek blokovaly zasedací místnost.

Představitelé Občanské platformy a Moderních již požádali o svolání nové schůze parlamentu na 20. prosince a chtějí nové hlasování o rozpočtu.

Šéf největší polské opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorz Schetyna v neděli po schůzce s prezidentem Dudou prohlásil, že jeho strana požaduje rezignaci předsedy dolní komory parlamentu. Schetyna také řekl, že opoziční poslanci hodlají vytrvat v blokádě hlavního jednacího sálu Sejmu až do 11. ledna, v případě potřeby i déle.

Bouřlivá noc v polském parlamentu. Konzervativci hlasovali, opozice a média zůstaly za dveřmi

Co na to Donald Tusk?

Bývalý polský premiér a současný předseda Evropské rady Donald Tusk označil aktuální polskou bitvu o moc za ohrožení právního státu.

„Demokracie, která brání lidem v přístupu k informacím nebo nařizuje jeden model života, je stejně neúnosná jako diktatura. Osobně si pamatuji, co znamenají prosince v polské historii. Apeluji na ty, kteří v Polsku fakticky vládnou, aby respektovali lidi, ústavní zásady, zavedené zvyklosti a dobré zvyky,“ komentoval situaci v neděli Tusk.

Protesty v Polsku nekončí. Respektujte lidi a ústavní zásady, apeluje na vládu Tusk

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme