Kohokoliv, jen ne Trumpa. Odpůrci budoucího prezidenta USA se pokoušejí o zázrak

V hlavních městech všech států USA se v pondělí sejdou volitelé, aby odevzdali své hlasovací lístky a oficiálně zvolili vítěze listopadového prezidentského klání. Některé celebrity i obyčejní Američané se ale do poslední chvíle snaží předpokládaný výsledek zvrátit a tlačí na republikánské volitele, aby dali hlas jinému kandidátovi než Donaldu Trumpovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti Donaldu Trumpovi.

Demonstrace proti Donaldu Trumpovi. | Zdroj: Reuters

Jedním z těch, kteří se rozhodli pro Donalda Trumpa 19. prosince nehlasovat, je texaský volitel a zdravotník Christopher Suprun. Ten v editorialu pro listu The New York Times začátkem prosince napsal, že ačkoliv je sám republikánem, Trumpovi svůj hlas nedá.

„Patnáct let nazpět jsem přísahal, že budu bránit svou zemi a ústavu proti všem nepřátelům, ať už zahraničním, nebo domácím. 19. prosince to udělám znovu,“ uvedl Suprun. V příspěvku vysvětlil, že Trump podle něj není pro Oválnou pracovnu kvalifikovaný:

„Tweetuje ve dne v noci, ale čekal dva dny, aby vyjádřil soustrast komunitě v Ohiu po tamním útoku. Nepodporuje občanskou debatu, raději přiživuje strach a rozhořčení.“

Kdo jsou volitelé?
Zjednodušeně jsou to lidé, kteří byli zvoleni politickými stranami daného státu, aby hlasovali pro prezidenta a viceprezidenta. Volitelé mohou být zároveň lídry politické strany nebo už zvolení představitelé. Dohromady má Sbor volitelů celkem 538 členů, což odpovídá součtu členů obou komor Kongresu a tří volitelů za D. C. Aby se kandidát stal prezidentem, musí získat nadpoloviční většinu, tedy 270 volitelských hlasů.

K tomu, aby k oficiálnímu zvolení miliardáře opravdu nedošlo, by spolu se Suprunem muselo postupovat stejně při nejmenším dalších 36 volitelů.

Neloajální volitelé

Volitelé tradičně hlasují pro kandidáta, který v jejich státě od voličů získal většinu hlasů, ačkoliv je k tomu nenutí ústava ani zákon. V některých státech však volitelé za hlas jinému kandidátovi mohou dostat pokutu nebo být nahrazeni.

Volitelé, kteří nehlasují podle výsledků celostátního součtu hlasů nebo se hlasování zdrží, se označují za „neloajální“, volba jiného kandidáta je vnímána za porušení důvěry lidu. V pondělí volitelé odevzdají dva hlasy – jeden pro prezidenta, druhý pak pro viceprezidenta.

Za běžných okolností je hlasování Sboru volitelů pouhou formalitou. Trump v listopadu získal většinu volitelů, i když v celkovém součtu hlasů získal téměř o tři miliony hlasů méně než jeho rivalka Hillary Clintonová.

Debatu o hlasování volitelů dál vyhrotil závěr amerických zpravodajských služeb, podle kterých se Rusko snažilo zásahem do voleb poškodit Clintonovou. Několik volitelů proto požádalo o speciální bezpečnostní brífink od ředitele zpravodajských služeb. Trump závěry zpravodajců smetl ze stolu s tím, že jde o nesmysl a výsledek konspiračních teorií.

Tlak celebrit stoupá

Lidé protestovali proti Donaldu Trumpovi o víkendu také v New Yorku | Foto: Reuters

Výsledky pondělního hlasování se do poslední chvíle snaží ovlivnit obyčejní občané i americké celebrity. V několika městech o víkendu pokračovaly protesty proti republikánskému kandidátovi. Známé tváře - od herce Martina Sheena až po muzikanta Mobyho - zase vytvořily speciální výzvu a na volitele apelují skrze video.

„Naši otci zakladatelé vytvořili Sbor volitelů proto, aby ochránili Američany před nebezpečím zvolení demagoga a zajistili, že prezidentský úřad bude zastávat jen ten, kdo je k tomu patřičně kvalifikovaný," varuje na videonahrávce herec Martin Sheen.

Podle známých osobností, které se do výzvy zapojily, Donald Trump nedisponuje potřebnými vlastnostmi a schopnostmi a volitelé by měli udělat všechno pro to, aby do prezidentského křesla neusedl. Zároveň upozorňují, že nežádají, aby volili Hillary Clintonovou, chtějí jen, aby volili způsobilého kandidáta.

V historii Spojených států se několikrát stalo, že se volitelé zdrželi hlasování nebo hlasovali pro jiného kandidáta, jen jednou ale dokázali tímto krokem změnit výsledek voleb. Stalo se tak v roce 1836, kdy se 23 volitelů z Virginie zdrželo hlasování pro kandidáta na viceprezidenta.

Oficiální výsledky v lednu

Jak dopadlo letošní hlasování Sboru volitelů, bude jasné až 6. ledna, kdy se členové Sněmovny a Senátu sejdou a spočítají hlasy volitelů. Očekává se, že u sčítání bude také americký viceprezident Joe Biden jakožto odstupující prezident Senátu. Ten potom také ohlásí vítěze, tedy kandidáta s alespoň 270 hlasy volitelů.

To ale není všechno. Viceprezident Biden se poté zeptá, zda má někdo nějaké námitky a v ten moment mohou zákonodárci napadnout hlasy volitelů či výsledky hlasování v jednotlivých státech. Pokud se volitel rozhodne volit pro jiného kandidáta než toho, který získal nejvíce hlasů, zákonodárci mohou požádat o vyřazení hlasu.

Námitka musí být podána v písemné podobě a podepsána alespoň jedním zástupcem Senátu a Sněmovny. Pokud se takové námitky objeví, komory se rozdělí a mají dvě hodiny na to dohodnout se, zda je podpoří, či nikoliv.

Pokud se shodnou na tom, že námitku podpoří, hlas zpochybní. To se ale v Kongresu nikdy v historii ještě nestalo. Nový prezident bude inaugurován 20. ledna 2017, kdy se ujme také nové funkce a společně s viceprezidentem složí slib do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA.

Donald Trump získal o téměř tři miliony hlasů méně než Hillary Clintonová, když se ale přepočtou na hlasy volitelů pohodlně vyhrává | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme