Vrah ruského velvyslance si vzal dovolenou a najal hotelový pokoj u místa činu

Policista, který v pondělí zastřeli v Ankaře ruského velvyslance, si najal hotelový pokoj poblíž místa činu. Na pondělí si vyžádal volno. Rusko v reakci na atentát varovalo své občany před cestami do Turecka. Do země však vyslalo skupinu detektivů, agentů tajných služeb a diplomatů, kteří se budou na vyšetřování pondělního atentátu podílet. "Jedinou možnou odpovědí je posílení boje proti terorismu - a bandité to pocítí sami na sobě," prohlásil Vladimir Putin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květiny u snímku zavražděného velvyslance Andreje Karlova

Květiny u snímku zavražděného velvyslance Andreje Karlova | Zdroj: Reuters

Podle Kremlu osmnáctičlenná vyšetřovací skupina již dorazila na místo. "Budou v Turecku na základě telefonické dohody mezi ruským a tureckým prezidentem vyšetřovat vraždu velvyslance Andreje Karlova," oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Vražda ambasadora měla posluožit těm, kteří chtějí mezi Rusko a Turecko vrazit klín, řekl Peskov novinářům. Ujistil také, že atentát nepoškodí snahy o mírovou dohodu v Sýrii.

Karlovovo tělo bude v úterý přepraveno letecky do Moskvy a na letišti se bude před odletem konat podle mluvčí ruské ambasády smuteční obřad s "omezeným počtem účastníků". S tělem do Ruska odletí lékař ruského velvyslanectví.

V Turecku zastřelili ruského velvyslance. Nezapomeňte na Aleppo, křičel útočník

Číst článek

Pachatel Mevlüt Mert Altintaş byl zabit už v galerii, kde na ruského velvyslance střílel. Turecko zatklo šest lidí, mezi nimiž jsou Altintaşovi příbuzní, uvedla agentura Anadolu.

Spekulace o vinících

Ankarský starosta Melih Gökçek v pondělí na Twitteru spekuloval, že za útokem mohou být spojenci duchovního Fethullaha Gülena, jemuž Ankara připisuje letošní pokus o převrat. Gülen, který žije v USA, ale už v pondělí večer na zprávu o atentátu v Ankaře reagoval oznámením, že je jím "šokován a zarmoucen".

"Rozhodně tento hrozný teroristický čin odsuzuji. Žádný teroristický čin nelze ospravedlnit bez ohledu na pachatele a jejich motivy," stojí v Gülenově prohlášení. Sdělil v něm také, že "svět i turečtí občané čekají na to, až vláda okolnosti objasní, identifikuje viníky a přijme opatření, aby zabránila opakování takového útoku".

Turecká policie na místě střelby na ruského velvyslance. | Foto: Reuters

Altintaş byl policista a v době útoku nebyl ve službě. Byl v obleku a do galerie se dostal i přesto, že bezpečnostní systém při kontrole odhalil zbraň, kterou měl dvaadvacetiletý Altintaş u sebe. Ostraha ho pustila, když ukázal svůj policejní průkaz. V síni stál za velvyslancem a střelil ho do zad.

ČTK, mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme