V Berlíně přibývá příznivců islámského fundamentalismu. Podle tajných služeb je jich 840

Salafistická scéna v Berlíně se rychle rozrůstá, podle tajných služeb ji aktuálně tvoří 840 lidí, což je o 160 více než loni. S odvoláním na své zdroje to napsal deník Der Tagesspiegel. Pro srovnání, v roce 2012 bezpečnostní úřady označily za salafisty v německé metropoli asi 400 lidí. Za sympatizanta salafismu, který hlásá fundamentalistickou verzi islámu, je považován i předpokládaný atentátník z Berlína Anis Amri.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci takzvaného Islámského státu

Bojovníci takzvaného Islámského státu | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Day Donaldson

Tajná služba z 840 berlínských salafistů vyhodnotila 380 jako ty, kteří se nebrání násilí. Experti ale upozorňují, že hranice mezi politicky orientovanými salafisty a těmi, kteří jsou pro ozbrojené prosazování ideálů, není vůbec přímočará.

Problém rostoucího počtu přívrženců salafismu se týká celého Německa. V celé zemi jich je zhruba 9700, uvedl ve čtvrtek Spolkový úřad na ochranu ústavy, který plní funkci civilní kontrarozvědky. Uvedený počet radikálů je podle agentury DPA o 500 vyšší než před třemi měsíci.

Z Německa podle úřadu odjelo do bojových oblastí ovládaných hnutím takzvaného Islámského státu 890 radikálů, což je o deset lidí více než v listopadu. Z těch, co z Německa směřují k IS, jsou z dvaceti procent ženy a z pěti procent nezletilí. Kontrarozvědka odhaduje, že se zhruba třetina již vrátila zpět do Německa.

Ministerstvo vnitra ve středu uvedlo, že v zemi registruje 549 radikálních muslimů, kteří mohou představovat pro bezpečnost státu vážné ohrožení. Dvacet dalších extremistů se hlásí ke krajní pravici, pět je levicových.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme