Poselství Městu a světu. Papež František popřál mír lidem v Sýrii a dalších konfliktních oblastech

Papež František přednesl v neděli tradiční poselství Urbi et Orbi, tedy Městu a světu. Popřál pokoj a mír lidem v Sýrii a dalších konfliktních oblastech jako v Izraeli a Palestině, Jemenu, Libyi, Jižním Súdánu a dalších zemích. Papež vzpomněl také na obyvatele východní Ukrajiny či Severní Koreje. Pokoj přeje rovněž lidem zasaženým teroristickými útoky i migrantům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František přednesl tradiční poselství Městu a světu

Papež František přednesl tradiční poselství Městu a světu | Zdroj: Reuters

„Mír všem, kteří ztratili své blízké při teroristických činech, jež zasely strach a smrt v tolika zemích a městech," prohlásil papež ve svém poselství, které zaznělo jen několik dní poté, co si teroristický útok na vánoční trh v Berlíně vyžádal dvanáct obětí.

Na prvním místě papež vzpomněl na válčící Sýrii, především pak na město Aleppo, kde bylo podle jeho slov prolito tolik krve. Vyzval přitom, aby v Sýrii definitivně umlkly zbraně a aby byla poskytnuta pomoc vyčerpanému obyvatelstvu Aleppa. Na mezinárodní společenství apeloval, aby co nejdříve prostřednictvím jednání dospělo k řešení syrského konfliktu.

Papež vyzval k soucitu s dětmi postiženými válkami a chudobou a kritizoval interrupci

Číst článek

Papež rovněž vyjádřil naději na mír ve Svaté zemi. Doufá, že Izraelci a Palestinci budou mít odvahu a odhodlání napsat novou stránku dějin, kde nenávist a msta přenechají místo ochotě budovat společně harmonickou budoucnost.

František, který je prvním papežem z oblasti Latinské Ameriky, také vyzval k ukončení napětí mezi vládou a opozicí ve Venezuele, k harmonii v Kolumbii, kde nedávno skončila občanská válka mezi vládou a ultralevicovým hnutím FARC.

Tradiční poselství Urbi et Orbi přednesl papež František před asi 40 tisíci lidmi, kteří se shromáždili před bazilikou svatého Petra ve Vatikánu.

Na náměstí svatého Petra ve Vatikánu v neděli platila mimořádná bezpečnostní opatření, která byla po berlínském atentátu přijata po celé Evropě. Turisté a místní obyvatelé museli projít přísnými kontrolami. Kvůli nim se před papežovým projevem tvořily u náměstí fronty.

Poselství Urbi et orbi uděluje nejvyšší představitel římskokatolické církve o Velikonocích a Vánocích desítky let. Za tu dobu se pro věřící stalo nedílnou součástí významných svátků. Papež se většinou v poselstvích věnuje aktuálním světovým tématům, například konfliktům na Blízkém východě. V závěru pak pronáší požehnání.

Papež František přednesl tradiční poselství Městu a světu | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme