Putin odmítl vyhostit 35 amerických diplomatů, jejich děti naopak pozval do Kremlu

Rusko v reakci na americké sankce nikoho nevyhostí, uvedl prezident Vladimir Putin. Ministr zahraničí Sergej Lavrov přitom navrhoval vyhostit 35 diplomatů USA jako reakci na vypovězení stejného počtu ruských diplomatů, k němuž prezident Barack Obama v reakci na údajnou šikanu. Putin to odmítl a prohlásil, že další kroky zváží až podle toho, jak bude postupovat nová administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Děti amerických diplomatů pozval, aby oslavily konec roku v Kremlu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Alexei Druzhinin | Zdroj: ČTK

Obvinění, která USA vznesly proti Rusku, jsou podle Lavrova nepodložená. Ruští představitelé včetně Putina v minulosti nařčení ze zásahů do voleb opakovaně odmítali. Lavrov také dodal, že nové americké sankce nezůstanou bez odpovědi. Informovala o tom agentura TASS.

Lavrov v televizním projevu uvedl, že konkrétně Putinovi navrhl vyhoštění 31 zaměstnanců americké ambasády v Moskvě a čtyř diplomatů z generálního konzulátu USA v Petrohradě. Dále nebudou moci američtí diplomaté využívat rekreační zařízení v moskevské čtvrti Stříbrný Bor a skladu na ulici Dorožnaja.

Spojené státy v rámci sankčních opatření zablokovaly ruskému personálu přístup do dvou komplexů vlastněných ruskou vládou v New Yorku a ve státě Maryland, další sankce míří na ruskou civilní tajnou službu FSB a vojenskou rozvědku GRU.

Odveta za hackerské útoky. Obama uvalil na Rusko další sankce a vykázal desítky diplomatů

Číst článek

„Je to razantní krok. Vypovězení 35 diplomatů nebývá zvykem, i ve velmi vypjatých vztazích se vypověděli tak tři nebo čtyři diplomaté. Nevíme, co se doopravdy dělo, ale toto gesto se mi zdá příliš velké a příliš teatrální,“ říká bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

Už dříve se na sociálních sítích vyjádřil premiér Dmitrij Medveděv, když napsal: Je smutné, že Obamova administrativa, která začínala svůj život obnovením spolupráce s Ruskem, končí v protiruské agónii.

Podle americká televize CNN Rusové zavřeli Angloamerickou školu v Moskvě. Tu navštěvují především potomci zaměstnanců ambasád USA, Kanady i Spojeného království. Kromě nich ale do školy docházejí i další cizinci. Mluvčí ministerstva vnitra ale tyto zprávy dementovala.

Krátce po oznámení amerického prezidenta Baracka Obamy na jeho rozhodnutí přes Twitter reagovala i ruská ambasáda ve Velké Británii, která jeho akci označila za déja vu studené války.

Rusové mají problém s návratem

Spojené státy ve čtvrtek vyhostily 35 ruských diplomatů v reakci na údajné hackerské útoky. Diplomaté dostali 72 hodin na opuštění Spojených států, s návratem domů ale mají problém. Před Silvestrem jsou všechny letenky vyprodány, řekl agentuře Interfax nejmenovaný zdroj.

Poslední šancí je pro ně New York, kam se ale musí dostat z Washingtonu a San Francisca. Nový rok budou zřejmě vítat na letišti nebo v letadle do Moskvy. Rusko připravuje odvetná opatření.

Putin chce vylepšit vztahy mezi zeměmi

Putin doufá, že Rusko a USA učiní po nástupu Donalda Trumpa do úřadu skutečné kroky k vylepšení vzájemných vztahů. Ruský prezident to uvedl v novoročním vzkazu budoucímu americkému prezidentovi, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Kremlu. Jak Putin v novoročním blahopřání dodal, rusko-americké vztahy zůstávají důležitým faktorem udržení globální bezpečnosti a stability.

Putin: Hackerské útoky proti USA nejsou v našem zájmu, chceme spolupracovat

Číst článek

Americké sankce jsou podle Putina jen dalším krokem, jak podkopat vzájemné vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Ruský prezident v této souvislosti uvedl, že mu je líto, že administrativa Baracka Obamy zakončuje svůj mandát tímto způsobem. Americkému prezidentovi a jeho rodině přesto popřál vše dobré do nového roku.

Naprosto správné myšlenky

O vylepšení vztahů mezi oběma zeměmi hovořil ruský prezident již ve svém vánočním dopise zaslaném Trumpovi. V tomto poselství se tehdy vyslovil pro zlepšení rusko-amerických vztahů a posílení vzájemné spolupráce na mezinárodní scéně na kvalitativně novou úroveň v zájmu světové bezpečnosti a stability. Trump následně označil tyto Putinovy myšlenky za "naprosto správné". Dodal přitom, že doufá, že se jimi obě strany budou řídit a nebudou se muset ubírat jinou cestou.

Nový americký prezident, který nastoupí do funkce 20. ledna, se již během kampaně netajil tím, že chová vůči ruskému prezidentovi obdiv. V září se například nechal slyšet, že Putin má výtečné vůdcovské schopnosti a že by si s ním rozuměl. Po Trumpově vítězství Putin Trumpovi pogratuloval a ujistil ho, že chce s novou americkou vládou vést "partnerský dialog".

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme