Před Trumpem leží nelehký úkol. Musí přimět Američany, aby zakopali válečnou sekeru

Událost roku 2017. Spojené státy letos zažily řadu překvapení. Mezi ta největší patřilo vítězství realitního magnáta Donalda Trumpa ve volbách. Možná ještě víc než jméno nového prezidenta ale mnohé Američany zaskočila negativita kampaně a to, jak hluboké příkopy mezi lidmi předvolební boj vyhloubil. Jejich zmenšení bude patřit mezi hlavní úkoly nového prezidenta v nadcházejícím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

Ve Washingtonu jsou v plném proudu přípravy na prezidentskou inauguraci. Tady před Bílým domem stavaři stloukají jednu z tribun, ze kterých budou v hlavním městě tisíce Američanů sledovat 20. ledna historii v přímém přenosu. Volební rok mají Spojené státy za sebou, Amerika ale zůstává rozdělená. A mnozí si kladou otázku, co bude dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh roku 2017 připravila Lenka Kabrhelová

O tom, že přišel čas začít hojit válečná zranění a snažit se najít cestu jeden k druhému, mluvil ve svém projevu po zvolení i Donald Trump. Američanům slíbil, že bude prezidentem pro všechny občany bez rozdílu a bude usilovat o to, aby země byla znovu jednotná.

Jednoduché to ale nový prezident mít nebude. Ve funkci začne jako demokraticky zvolený prezident, který ovšem dostal podporu méně Američanů než jeho oponentka Hillary Clintonová. Sílu jeho mandátu navíc hned v úvodu podrývají závěry amerických zpravodajských služeb, podle nichž Rusko zasáhlo do voleb ve snaze oslabit Trumpovu rivalku.

Příběh roku 2016: nikdo mu nevěřil. Přesto bude Donald Trump příštím prezidentem USA

Číst článek

Prezident Barack Obama už nařídil detailní vyšetřování ruských hackerských útoků na servery Demokratické strany a e-mail šéfa týmu Hillary Clintonové Johna Podesty. Naznačil také, že útoky měl pod kontrolou ruský prezident Vladimir Putin, bez jehož osoby - jak Obama řekl - "se v Rusku odehraje jen máloco."

Výsledná zpráva by měla být na stole ještě do lednové inaugurace. Donald Trump možné ruské zásahy do voleb odmítá. Zvláštní vyšetřování žádají ale i politici v jeho vlastní straně - mezi nimi vlivný republikánský senátor John McCain.

Trump se stal 45. americkým prezidentem. Získal většinu hlasů volitelů. Pokusí se sjednotit zemi

Číst článek

Ten označil závěry zpravodajců za důvěryhodné a také vrcholně znepokojující. Spojené státy by podle McCaina okamžitě měly začít řešit, co za nastalé situace podniknout dál. Na prahu roku 2017 tedy před Amerikou nestojí jednoduché úkoly.

Podle bývalé ministryně zahraničí Madeleine Albrightové by si ale Američané měli především začít naslouchat. „Musíme pracovat na tom, co vlastně je demokracie – že kompromis není sprosté slovo. Že se člověk jen snaží porozumět tomu, co druhým vadí nebo co chtějí. Myslím, že na tom musíme víc pracovat,“ řekla po volbách.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme