‚Bože, zbav nás mužů!‘ Feministická popová hymna bere útokem Saúdskou Arábii

UVNITŘ VIDEO. Černé nikáby se vzdouvají ve větru a odhalují pestrobarevnou látku pod nimi, zatímco jejich nositelky brázdí ulice na skateboardu, řídí auto nebo srážejí kuželky s nalepenými mužskými obličeji – a nad tím vším se line veselá melodie, která kontrastuje s provokativním textem. „Kéž by nás Bůh zbavil mužů, dělají z nás blázny,“ zní v novém videohitu ze Saúdské Arábie. Za pouhý týden nasbíral přes dva miliony diváků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena za volantem.

Žena za volantem. | Foto: Repro YouTube.com

Videoklip začíná záběrem na prázdný interiér auta, jehož zadní sedadla se postupně plní zahalenými ženami. Místo řidiče zůstává prázdné, dokud ho nezasedne malý obrýlený chlapec, který se se samolibým úsměvem chopí volantu (jak známo, saúdskoarabský režim řidičkám nepřeje). Dlaně žen začínají vytleskávat rytmus a ženské hlasy se spojí v jedné lince: „Kéž by nás Bůh zbavil mužů!“

Sama sobě pánem. Tisíce Saúdských Arabek podepsaly petici za konec mužského poručnictví

Číst článek

Saúdské Arabky se ve videu svobodně prohánějí ulicemi na skateboardech, koloběžkách a bruslích, hrají basketbal a tančí na veřejném prostranství; s příchodem tmy pak vběhnou do zábavního parku, kde hrají bowling s kuželkami polepenými mužskými podobiznami a řídí autodrom.

Přitom je míjí auto řízené dvojicí mužů: jeden si pohrává se šibeniční oprátkou, druhý ukazuje na zadní sedadlo, kde si hoví kartonová podobizna nastávajícího prezidenta USA Donalda Trumpa. Ten figuruje i v parodické scéně tiskové konference v Bílém domě, kde Trumpa u řečnického pultu s anglo-arabským nápisem „Dům mužů“ vítá publikum transparenty s přeškrtnutými ženskými postavami.

Pod písní Hwages (Starosti) je podepsaný saúdskoarabský producent Majed al-Esa. Od premiéry na YouTube (23. prosince) nasbíral videoklip na 2 300 000 zhlédnutí, jen za první týden přes 2 miliony.

Program The Observers stanice France 24, který na virální hit upozornil, připomíná, že podobně bouřlivý ohlas měla i předchozí práce Majeda al-Esy: píseň „Barbs“ doprovázená svérázným tancem se letos na jaře rozletěla arabským světem a vyvolala odezvu od Tuniska po Jemen, včetně vojáků ze Spojených arabských emirátů. Mnohým naopak ležela v žaludku jako zavrženíhodná nápodoba „frivolního Západu“.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme