Na rakouských dálnicích přibývá zón s omezenou rychlostí. Za její překročení můžete přijít o klíčky od auta

Úseky se sníženou rychlostí, takzvané IG-L zóny, jsou specialitou rakouských dálnic. Mají pomoct se snížením emisní zátěže. Nově hrozí řidičům za překročení rychlosti kromě vyšší pokuty také zákaz jízdy, píše server iDnes.cz. Policie může viníkům zabavit klíčky nebo nasadit botičku na auto.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice (ilustrační foto)

Dálnice (ilustrační foto) | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Kromě pokuty za překročení povolené rychlosti řidiči hrozí také další za znečišťování ovzduší. U ní se částka může vyšplhat až na 2000 eur. S novým rokem ale Rakousko ještě přitvrdilo.

„Pokud pojedete více, než vám dovolují předpisy v IG-L zóně v Rakousku a zastaví vás za tento přečin policie, hrozí vám pokuta, ale nově i zákaz další jízdy. Policie tento zákaz řeší odebráním klíčků od vozidla nebo umístěním botičky na kolo vozidla,“ řekl serveru iDnes.cz Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu České republiky.

Běžně je maximální povolená rychlost na dálnicích v Rakousku 130 km/h. Na speciálních úsecích se sníženou rychlostí IG-L se ale kvůli životnímu prostředí snižuje povolená rychlost na 100 i 80 km/h v závislosti na okolí.

Zón má také postupně přibývat. Podle policie, která omezení aktivně hlídá, se systém osvědčil a nehodovost klesla o 50 procent, píše server.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme