Netanjahu vyzval k udělení milosti vojákovi, který zastřelil na zemi ležícího palestinského útočníka

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval k omilostnění vojáka Elora Azarii, jehož soud uznal vinným za zabití. Azaria loni zastřelil na zemi ležícího Palestince Abdala Fattáha Šarífa, který předtím útočil na izraelské vojáky. Azariovi hrozí až dvacetileté vězení, tak vysoký trest se ale neočekává. Premiér Benjamin Netanjahu mladíkovo počínání odsoudil, ale výraz vrah nepoužil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu | Zdroj: Reuters

„Dnešek je těžkým a bolestivým dnem - v první řadě pro Elora, pro jeho rodinu, pro izraelské vojáky, pro mnoho občanů a rodičů vojáků, mezi nimiž jsem i já... Podporuji udělení milosti Eloru Azariovi,“ napsal Netanjahu na facebooku.

Úřad izraelského prezidenta uvedl, že milost pro Azariu zváží, až nastane vhodná doba. Rozhodnutí je tedy ještě daleko, protože po výroku o výši trestu se všeobecně čeká odvolací proces.

Ministr obrany Avigdor Lieberman řekl, že verdikt považuje za přísný. „Žádám všechny, aby soudní rozhodnutí respektovali a prokázali zdrženlivost. Důležité je, aby sektor obrany pomohl rodině i tomu vojákovi,“ sdělil.

Vojenský prokurátor Nadav Wiessman řekl: „Soudci rozhodli, že to bylo zbytečné zabití. Není to pro nás šťastný den. Byli bychom raději, kdyby se to nestalo, ale stalo se a byl to vážný přečin.“

Izraelský voják, který zastřelil zraněného Palestince, je vinen. Trest zatím nepadl

Číst článek

Podle izraelských sdělovacích prostředků je možné, že o milost pro Azariu požádají prezidenta Reuvena Rivlina také právě ministr obrany a vojenský prokurátor.

Mluvčí rodiny prohlásil, že soud nevzal v úvahu, že se incident stal na místě útoku. „Mám pocit, že soud vrazil nůž, co ležel tam na zemi, do zad všem vojákům,“ sdělil.

Většinu argumentů obhajoby soud odmítl

Šarífův otec je s rozsudkem spokojen. „Cítím se dobře, je to spravedlivé. Byl jsem vyčerpaný, vykouřil jsem dva balíčky cigaret, když jsem se na to díval," řekl Jusrí Šaríf, který sledoval jednání v televizi.

Ze soudní síně, kam směla jenom rodina, byla vykázána žena, která rozsudek označila za „hanbu“. „To je konec izraelské armády!“ volala. Další žena pak vyrazila ven s křikem „odporní levičáci!“ Azaria sám nedal najevo žádné emoce.

Soud uznal izraelského vojáka vinným ze zabití raněného Palestince | Foto: Reuters

Proces trval téměř osm měsíců a Azaria obvinění odmítal. Jeho čin byl ale zaznamenán na videu. Soud odmítl většinu argumentů obhajoby. „Azaria střílel bezdůvodně,“ řekla předsedkyně soudu.

Podle svědectví o incidentu, který se stal 24. března v Hebronu, Azaria přišel na místo několik minut po útoku dvou Palestinců na izraelské vojáky. Jeden z útočníků už byl mrtvý, druhý ležel zraněný rovněž na zemi. Azaria postoupil k ležícímu Palestinci Abdal Fattáhovi Šarífovi a vpálil mu střelu do hlavy.

Podle obvinění jednal v rozporu s předpisy, protože muž už nepředstavoval nebezpečí. Pitva prokázala, že Palestince zabila Azariova střela. Video zveřejnila levicová nevládní organizace ochránců lidských práv Betselem.

Střílel v sebeobraně?

Azaria, jemuž je nyní 20 let, tvrdil, že jednal v sebeobraně. Obhájci pak uváděli, že si jejich klient myslel, že střelba je jediný způsob, jak zachránit život sobě a ostatním. Prokurátor při procesu nechal několikrát přehrát video, z nějž je patrné, že se Azaria k Palestinci blížil pomalu a s rozmyslem, bez jakékoli známky strachu nebo projevu ohrožení.

Armádní medik Elor Azaria byl ihned po incidentu zadržen. Později se ukázalo, že někdo na místě začal volat, že Palestinec má možná pod bundou vestu s výbušninami, což vyvolalo Azariovu obrannou reakci.

V Izraeli se neočekává, že Azariu stihne vysoký trest. Naposledy byl ze zabití usvědčen člen beduínského průzkumného pluku Tajsir Hajb. Vojenský soud Hajba poslal do vězení na osm let za to, že v roce 2003 postřelil při demonstraci v Rafáhu Toma Hurndalla.

Brit se snažil vyvést z palby palestinské děti a po devíti měsících svým zraněním podlehl. V roce 2004 byl Hajb odsouzen k osmi letům vězení, z nichž si po zmírnění odpykal 6,5 roku.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme