Zpráva tajných služeb: kampaň, která měla ovlivnit volby prezidenta, nařídil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin loni nařídil rozjet kampaň, která měla pošpinit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a pomoci jejímu republikánskému rivalovi Donaldu Trumpovi. Vyplývá to z nově zveřejněné zprávy amerických tajných služeb. Budoucí prezident se v pátek sešel s jejich představiteli. Obvinění Ruska už nezpochybňuje, samotné výsledky voleb ale podle něj hackeři neovlivnili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin při tradičním novoročním projevu

Ruský prezident Vladimir Putin při tradičním novoročním projevu | Zdroj: Reuters

Ve zprávě mimo jiné stojí, že "Putin a ruská vláda" pracovali na tom, aby "podkopali demokratický proces v zemi", zvýšili Trumpovy volební šance, a to "diskreditací (bývalé) ministryně Clintonové".

Terčem útoků podle zprávy byly "subjekty spojené s volbami, včetně obou hlavních politických stran" (Demokratické a Republikánské, pozn. red.).

S obdobným obviněním přišel už v polovině loňského prosince současný šéf Bílého domu Barack Obama, když prohlásil, že stopy hackerské operace vedou až do nejvyšších pater ruské vlády. "Pan Putin si je dobře vědom mých pocitů, protože jsem s ním o tom přímo mluvil."

Jeho nástupce Donald Trump to ovšem vytrvale zpochybňoval. "Pokud hackerský útok podniklo Rusko nebo někdo jiný, proč Bílý dům čekal tak dlouho, než začal jednat? Proč si stěžují, až když Hillary Clintonová prohrála?" reagoval takřka vzápětí na Twitteru.

O opaku ho podle všeho přesvědčila až páteční schůzka s představiteli tajných služeb - šéfem amerických zpravodajských služeb Jamesem Clapperem, ředitelem Ústřední zpravodajské služby (CIA) Johnem Brennanem a ředitelem Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamesem Comeym.

Hon na čarodějnice

Trump ji označil za "konstruktivní" a možnou vinu Ruska nezpochybnil, což až doposud činil. Ještě v pátečním rozhovoru pro The New York Times přirovnal rozruch kolem hackerského skandálu k "honu na čarodějnice".

Před Trumpem leží nelehký úkol. Musí přimět Američany, aby zakopali válečnou sekeru

Číst článek

Samotný výsledek listopadového hlasování, v němž k překvapení mnohých vyhrál, ale útoky podle něj neovlivnily. "Ačkoliv Rusko, Čína, jiné země, skupiny či jednotlivci se zvnějšku ustavičně snaží proniknout do počítačových sítí našich vládních institucí, našich podniků a organizací, včetně Demokratické strany, nemělo to naprosto žádný dopad na výsledek voleb," uvedl v prohlášení vydaném po schůzce.

"Skutečností je, že nedošlo k zásahům do činnosti zařízení sčítajících hlasy," dodal s tím, že byly zaznamenány i pokusy proniknout do počítačových systémů republikánů, ty ale neuspěly.

Moskva dlouhodobě jakákoliv nařčení ze snah ovlivnit volby odmítá.

Michal Žák, Dominika Jirglová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme