Převlékal se za zebru, aby odhalil tajemství pruhů. Odpověď přinesla zoologovi novou výzvu

Americký zoolog Tim Caro tak dlouho bádal nad důvodem zebřích pruhů, až se rozhodl za jednu z nich převléct. Deset let se pařil pod tanzanským sluncem a nakonec se zavřel v knihovně, aby konečně našel odpověď. Jeho výzkum ale nekončí, výsledek totiž přinesl nové otázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zebra

Zebra | Foto: stock exchange, Sias van Schalkwyk

Už od dob zakladatele evoluční teorie Charlese Darwina se vědci přeli, proč vlastně zebry své pruhy mají. Nejčastěji vědci i průvodci na safari tvrdí, že se tak maskují před predátory. Mluví se ale i o tom, že díky pruhům se zebry vzájemně rozpoznávají nebo jimi regulují teplotu.

Objevily se i teorie, že zebry tak chtějí odradit útočníky podobně, jako skunk zase svými pruhy upozorňuje na zapáchající tekutinu, kterou je připravený použít. Pruhy taky podle vědců mohly odrazovat mouchy. Nic z toho se léta nepodařilo prokázat a Caro se proto možné příčiny rozhodl prověřit jednu po druhé v terénu.

Nejdřív nechal zebří pruhy namalovat na figurínu o velikosti koně, dal ji na místo, kam se nejčastěji chodí krmit lvi, a sledoval, co se bude dít a jak půjdou ve světle a tmě pruhy vidět. Od barvy se ale světlo odráží jinak, než od kůže a tak Caro pohodil skutečné zebří, antilopí a pakoní kůže přes židle a jeho kolegové je opět sledovali.

Obleč se do zebry

Už tyto úvodní experimenty ho prý připravily o část jeho společenské prestiže. Nicméně vědci zjistili, že zebry jsou dobře viditelné, takže pruhy k maskování neslouží.

Když se Caro rozhodl prověřit teorii o obraně před kousajícími mouchami, uvědomil si, že tento hmyz obvykle sedá na pohybující se zvířata. A tak si nechal u krejčího ušít převlek, ve kterém se pohyboval zebřím teritoriem a počítal, kolik much na něj sedne. Nosil s sebou proto mucholapku. Později přes sebe přehodil zebří kůži, zkoušel i další nápady, ale pořád na nic nepřišel. Celou dobu byl navíc nervózní, aby ho zahaleného v zebří kůži a daleko od auta nenapadli lvi.

Caro nakonec našel odpověď na svou otázku, ale bohužel ne v afrických národních parcích, ale v kalifornské knihovně. Spolu s kolegy vytvořil mapy míst, kde žijí zebry a podobně pruhované druhy. Porovnal je s daty o teplotách a klimatu a mapami výskytu lvů a kousajících much. Přišel na to, že pruhy souvisejí právě s nepříjemným hmyzem.

Nové otázky

„Když vás opravdu dlouho bude otravovat tenhle kousající hmyz, vytvoříte si pruhy. Zebry mají kratší chlupy, než jiná zvířata. Pokud jste zebra, pro hmyz je velmi jednoduché vaši kůži poškodit,“ popsal před časem americké televizi CBS.

Že pruhy mají odradit mouchy, prý Cara nepřekvapilo. Přenášejí totiž smrtelné nemoci a africké savce taky připravují o spoustu krve. Teď chce Caro zjistit, proč se mouchy pruhů tak bojí.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme