Tálibán zaútočil na Kábul. Při bombových útocích zemřelo nejméně 50 lidí

Kolem 50 mrtvých a několik desítek zraněných si v úterý vyžádal dvojí pumový útok poblíž sídla afghánského parlamentu v centru metropole Kábulu. K činu se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. Policie uvedla, že nejprve udeřil sebevražedný útočník v automobilu, a když krátce nato na místo dorazili členové bezpečnostních složek, vybuchlo další vozidlo. Panují obavy, že mezi mrtvými a zraněnými jsou zaměstnanci parlamentu, uvedla agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pumové útoky v Kábulu, Afghánitán

Pumové útoky v Kábulu, Afghánitán | Zdroj: Reuters

Povstalci z řad Tálibánu uvedli, že jejich terčem byl malý autobus s příslušníky afghánské rozvědky. Počet obětí a zraněných odhadl Tálibán na 70. Bezpečnostní zdroje se na počtu mrtvých zatím neshodly. Podle agentury AP hovoří tamní ministerstvo zdravotnictví o 72 raněných.

'Lidé nechtějí dávat peníze na zabíjení dětí'. Taliban sužují finanční potíže

Číst článek

V oblasti útoku jsou také sídla ministerstev a americká univerzita. Atentát byl spáchán v odpoledních hodinách místního času, kdy se pracující vracejí domů ze zaměstnání a ulice jsou velmi rušné.

Další atentát se odehrál u rezidence guvernéra provincie Kandahár. Pravděpodobně až 12 lidí při něm přišlo o život. Zhruba stejný počet utrpěl zranění. Mezi zraněnými je i guvernér provincie a velvyslanec Spojených arabských emirátů v Afghánistánu.

Od svržení vlády Tálibánu v roce 2001 toto hnutí pokračuje v násilné činnosti, jíž v rámci bojových akcí či pumových útoků padly za oběť tisíce lidí.

V úterý zaútočil sebevražedný útočník také ve městě Lashkar Gar na jihu Afghánistánu. Při útoku zemřelo sedm lidí, nikdo se k němu zatím nepřihlásil.

Pumové útoky v Kábulu, Afghánitán | Foto: Reuters

Pumové útoky v Kábulu, Afghánitán | Foto: Reuters

Pumové útoky v Kábulu, Afghánitán | Foto: Reuters

ČTK, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme