Slyšení Jeffa Sessionse v americkém Senátu narušili demonstranti v kostýmech Ku Klux Klanu

V Senátu amerického Kongresu začalo slyšení s kandidáty na ministry ve vládě budoucího prezidenta Donalda Trumpa. Jako první vystoupil před Kongresem kandidát na ministra spravedlnosti Jeff Sessions.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slyšení ministerských kandidátů v americkém Kongresu

Slyšení ministerských kandidátů v americkém Kongresu | Zdroj: Reuters

Začátek slyšení poznamenaly protesty kvůli Sessionsově minulosti. Protestující v kostýmech Ku Klux Klanu několikrát narušili jeho projev. Sedmdesátiletý alabamský senátor dříve totiž čelil nařčení z rasistických poznámek. Údajně také neuctivě oslovoval afroamerického žalobce.

Během slyšení Sessions vyslovil podporu pro ochranu práv lidí s menšinovou sexuální orientací a Ku Klux Klan odsoudil jako nenávistnou ideologii. Uvedl také, že je plně připraven se řídit americkými zákony a třeba i Trumpovi odporovat. V Kongresu převládá názor, že nominace projde.

Slyšení ministerských kandidátů v americkém Kongresu | Foto: Reuters

Demokraté v Senátu nemají dostatečný počet hlasů, aby zvrátili jmenování Sessionse ministrem. Mohou však požadovat velmi detailní vyjádření k popisu jeho budoucí práce jako ministra spravedlnosti, který bude hájit zákony.

Sessions ve svém projevu zaujal neutrální postoj k hrozbě Donalda Trumpa uvěznit jeho protikandidátku Hillary Clintonovou za neodpovědné nakládání s úřední elektronickou poštou. Připustil, že kritické výroky, které na adresu Clintonové v minulosti prohlásil, by mohly zpochybňovat jeho objektivitu.

Po vystoupení Jeffa Sessionse před senátní výbor předstoupí také kandidát na ministra zahraničí Rex Tillerson, o kterém se hovoří jako o dobrém příteli ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Senátor Jeff Sessions | Foto: Reuters

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme