Vysloužilý špion Steele pátral po korupci ve FIFA, pak ho ve Washingtonu najali na Trumpa

Špion zocelený v řadách britské MI6, který se ve výslužbě vrhl na praxi soukromého vyšetřovatele. To je Christopher Steele, který je pokládán za autora zprávy o údajném ruském "kompromatu" na Donalda Trumpa. Steelovy služby si původně najali nejmenovaní republikáni, kteří chtěli zastavit Trumpovu cestu do Bílého domu, od loňského července jednal s FBI, napsala ve čtvrtek agentura Reuters. Podle britských médií opustil Steele kvůli obavám z Moskvy svůj domov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kameraman před sídlem Orbis Business Intelligence - společnosti, kterou řídí údajný autor zprávy o Trumpovi a Rusku.

Kameraman před sídlem Orbis Business Intelligence - společnosti, kterou řídí údajný autor zprávy o Trumpovi a Rusku. | Zdroj: Reuters

Dnes dvaapadesátiletý Christopher Steele strávil léta v utajení. Jako zaměstnanec tajné služby MI6 působil nejen v Londýně či Paříži, ale také v Rusku, píše Reuters s odvoláním na Steelovy někdejší kolegy-zpravodajce.

Ruská složka na Trumpa zřejmě pochází od vysloužilého špiona MI6, píše BBC

Číst článek

Když odešel do výslužby, nastoupil do čela londýnské společnosti Orbis Business Intelligence. Firma, kterou založili v roce 2009 právě vysloužilí zaměstnanci britských tajných služeb, na svém webu nabízí „strategické poradenství, zpravodajské operace a komplexní, často přeshraniční vyšetřování“.

Opírá se přitom o „globální“ odbornou síť a „prominentní podnikatelské figury“ a pyšní se „rozsáhlou zkušeností na úrovni vlády, multilaterální diplomacie a mezinárodního byznysu“.

Kauza FIFA

Steele po odchodu z MI6 spolupracoval s FBI, jíž poskytl informace o korupci ve strukturách FIFA. Právě Steelovo vyšetřování korupčních vazeb v mezinárodním fotbale dodalo důvěryhodnosti jeho zprávě o Trumpových peripetiích v Rusku, sdělily ve středu americké úřady.

E-maily, do nichž reportéři Reuters nahlédli, podle agentury informují o schůzce Steela a zástupců FBI v létě 2010 v Londýně. Američtí zpravodajci tehdy se Steelem jednali právě o FIFA.

Reuters s odvoláním na Steelovy kontakty píše, že firmu Orbis si na pátrání ve FIFA najala britská Fotbalová asociace. Ta v té době usilovala o pořádání světového mistrovství v roce 2018 či 2022; místo toho, uprostřed víru korupčních nařčení, se z pořadatelství radovaly Moskva (2018) a Katar (2022).

Vchod do sídla Orbis Business Intelligence. | Foto: Reuters

Tým FBI po schůzce se Steelem zahájil obří vyšetřování, které nakonec vyústilo v desítky obvinění včetně nejvyšších funkcionářů FIFA; k rezignaci donutilo i dlouholetého předsedu asociace Seppa Blattera.

Složka Trump

Kauzou FIFA se Christopher Steele zapsal Američanům do paměti. Poté, co Donald Trump oznámil svou kandidaturu do Bílého domu, obrátila se na Steela FusionGPS, washingtonská společnost působící v oblasti politických rešerší. Steele měl prověřit Trumpovy aktivity, podle Reuters na popud nejmenovaných republikánů, kteří miliardáře chtěli vyřadit z prezidentského klání.

'I Trump si zaslouží fér přístup.' Selhala zveřejněním údajného kompromatu novinářská etika?

Číst článek

Spolupráce Christophera Steela s FusionGPS přežila i Trumpovo vítězství v primárkách. Informace, které někdejší špion získal, byly předány představitelům Demokratické strany a poskytnuty také vybraným novinářům. Až do tohoto týdne však dokument žádné médium nezveřejnilo, protože v něm obsažené informace nebylo možné ověřit. (Od 35stránkové zprávy se ve středu v noci distancoval také šéf amerických zpravodajských služeb James Clapper. "Zdůrazňuji, že tento dokument není produktem americké zpravodajské komunity a že nevěřím, že z ní unikl," uvedl ve svém prohlášení s tím, že jde o "extrémně škodlivou" hrozbu národní bezpečnosti - pozn. red.)

Spolupráce s FBI

Kvůli Trumpovi se na Steela v červenci opět obrátila i FBI, nejprve prostřednictvím zkušeného agenta, který stál u vyšetřování FIFA a pak se přemístil do Evropy. Asi měsíc před listopadovými volbami však Steele spolupráci s FBI ukončil, podle Reuters ho frustrovalo to, že je úřad příliš pomalý.

Pravdivost 'kompra' na Trumpa neumíme ověřit, lidé z něj ale existují, říká investigativní novinář

Číst článek

FBI se mezitím pustila do předběžného vyšetřování Donalda Trumpa a jeho okolí, zčásti na základě Steelem shromážděných informací. Zdroje Reuters z vyšetřování však potvrdily, že se zpravodajci několik týdnů před 8. listopadem stáhli, aby neovlivnili hlasování. Steele měl prý za to, že jím poskytnutý materiál neberou dost vážně.

Novináři se na Christophera Steela v uplynulých týdnech marně obraceli se žádostí o rozhovor. Wall Street Journal cituje Steelova prostředníka, který mlčenlivost vysvětloval tím, že věc je „příliš ožehavá“.

Steele není k zastižení ani nyní. Britská média informují, že ve středu ráno odešel z domova neznámo kam – podle Telegraphu kvůli obavám, že jeho jméno bude zveřejněno a dozví se o něm Moskva. Daily Mirror tvrdí, že se skrývá na neznámém místě a že britské tajné služby přijaly nouzová opatření k zajištění jeho bezpečnosti.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme