Polsko vítá příjezd amerických vojáků, dorazilo jich několik tisíc i s tanky

Polská premiérka Beata Szydlová ze strany Právo a spravedlnost v sobotu oficiálně přivítá americké vojáky. K našim severním sousedům jich v posledním týdnu dorazilo několik tisíc včetně těžké techniky a tanků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký vojenský konvoj je už v Česku

Americký vojenský konvoj je už v Česku | Foto: Filip Jandourek

Velitel Lubelské obrněné divize, generál Jaroslaw Mika k situaci poznamenává: „Je to historický den pro národy Polska a Spojených států. Spojenectví mezi Polskou, Spojenými státy a NATO je velmi silné. Prokázali jsme to při společných misích v Iráku a v Afghánistánu.“

Střízlivější a méně patetické hodnocení toho, co příchod Američanů pro Polsko znamená, vyjadřuje Polský institut pro mezinárodní otázky. Wojciech Lorenz je odborníkem na bezpečnost a obranu. „Vyslání těžké bojové brigády Spojenými státy je konkrétním projevem návratu k politice odstrašení. Je to signál, že se Američané budou angažovat, kdyby Rusko chtělo v tomhle regionu vyprovokovat nějaký konflikt,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko vítá americkou armádu. Více si o příjezdu a pomoci Američanů poslechněte v příspěvku Víta Pohanky

Amerických vojáků je ale jen pár tisícovek, byť dobře vyzbrojených. Je to tedy síla, který by Polsko ochránila? Wojciech Lorenz k tomu poznamenává: „Samozřejmě, jedna brigáda by nemohla zachránit situaci, kdyby se Rusko rozhodlo skutečně využít své převahy. Ale je to už natolik velká bojová síla, že by drasticky zvýšila ztráty a cenu, kterou by Rusko muselo zaplatit, kdyby se do nějaké takové operace pustilo. Je to také už docela velká přítomnost amerických vojáků, která je nákladná jak finančně tak politicky. Je to proto jasný signál: Američané se nebudou dívat nečinně na to, co se vojensky děje v tomto regionu.“

Otázkou však je, jak dlouho američtí vojáci v Polsku a v regionu vlastně zůstanou. Do Bílého domu nastupuje Donald Trump, který mluvil v kampani o tom, že by se Evropané měli bránit sami a nespoléhat na Američany.

Poláci v Zaháni slavnostně přivítali americké vojáky. Podle Kremlu ohrožují ruskou bezpečnost

Číst článek

„Zdá se, že vláda Baracka Obamy vyslání té brigády uspíšila. Zřejmě opravdu v obavě, že by nastupující prezident mohl to rozhodnutí změnit. A to by mělo velmi vážné negativní důsledky pro důvěryhodnost Ameriky a její politiky odstrašení. Těžko říct, je se k tomu Donald Trump postaví. Musíme si počkat, jak jeho politika v praxi bude vypadat,“ dodává Lorenz.

Poláci v každém případě vojáky ze Spojených států a z jiných zemí NATO na svém území vítají. Podle nedávno průzkumu agentury CBOS si jejich stálou přítomnost přeje plných 65 procent dotázaných. Proti je 23 procent.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme