Svět protestoval za práva žen. Ve Washingtonu přišly stovky tisíc lidí, demonstrovaly i proti Trumpovi

FOTO a VIDEO. Svět v sobotu protestoval za práva žen. Demonstrovalo se od argentinského města Buenos Aires po australský Wellington. Pochodu se ve Washingtonu zúčastnilo podle odhadů na 500 tisíc lidí. Někde se ale protest změnil v akci proti novému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který v minulosti pobouřil několika výroky na adresu žen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Paříž

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Paříž | Zdroj: Reuters

Za práva žen ve Washingtonu protestovaly stovky tisíc lidí. Původně sice manifestace nebyla ohlášena jako akce proti Donaldu Trumpovi, v protest proti novému americkému prezidentovi se ale nakonec přeci jen změnila.

Organizátoři očekávali čtvrt milionu lidí, úřady ale úřady později hlásily až 500 tisíc účastníků. Sobotní shromáždění ve Washingtonu se tak možná vyrovnalo páteční inauguraci prezidenta Trumpa.

Velkokapacitní záchytná parkoviště na konečných stanicích metra byla podle městského dopravního podniku na pokraji svých kapacit, což v pátek nebylo. Metro využilo 275 tisíc lidí, zatímco v pátek ve stejný čas to bylo 193 tisíc. V roce 2009 při přísaze Baracka Obamy přitom metro hlásilo 513 tisíc cestujících.

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Washington | Foto: Reuters

Organizátoři pak měli ve Washingtonu kvůli masové účasti problémy se zahájením průvodu, protože davy lidí zcela zablokovaly přilehlé silnice. Pochod za práva žen se nakonec uskutečnil, i když po náhradní trase. Řada lidí se ale už předtím neorganizovaně vydala na cestu k Bílému domu.

Účastníky pochodu sjednocovaly růžové čepice a trička stejné barvy. Někteří nesly plakáty namířené proti novému americkému prezidentovi. Mezi nápisy byly i kontroverzní a neuctivé výroky, které Trump v minulosti na adresu žen pronesl.

Protestu se ve Washingtonu účastnili mimo jiné bývalý ministr zahraničí John Kerry, herečka Scarlett Johanssonová nebo zpěvačka Katy Perry. Před davem pak promluvila zpěvačka Madonna.

Celkově měli za práva žen protestovat lidé ve více než 600 městech ve všech světadílech. Na sociálních sítích se sdružovali pod hashtagem #WomensMarch.

V Londýně demonstrovalo podle britské BBC až 100 tisíc lidí. V Berlíně se shromáždilo na dva tisíce protestujících. Do akce se zapojila také Praha, kde se na Václavském náměstí sešlo na 200 lidí.

Účastníci v hlavním městě měli transparenty vyzývající ke změnám ve společnosti i politice, k začátku skutečné péče o Zemi ohroženou globálními změnami, s výzvami k boji proti fašismu, k empatii jednoho k druhému a ke stavění mostů mezi lidmi, nikoli zdí.

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Praha | Foto: ČTK

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Paříž | Foto: Reuters

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Wellington | Foto: Reuters

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Nairobi | Foto: Reuters

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Madrid | Foto: Reuters

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Londýn | Foto: Reuters

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Nové Dillí | Foto: Reuters

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Buenos Aires | Foto: Reuters

Ženy po celém světě pochodovaly za svá práva - Berlín | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme