Přestěhují Spojené státy ambasádu do Jeruzaléma? Diskuse je teprve na začátku, zní z Bílého domu

Spojené státy jsou teprve na začátku diskuse o přestěhování americké ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Oznámil to v neděli mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Krok Trumpovy administrativy by pravděpodobně vyvolal hněv v arabském světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters

„Nacházíme se ve velmi raném stádiu diskusí o této věci," citovala ze Spicerova prohlášení agentura Reuters.

Žádné oznámení o přesunu americké ambasády v Izraeli se podle mluvčího bezprostředně neočekává. Spicerovo prohlášení přišlo krátce před ohlášeným večerním telefonickým rozhovorem mezi Trumpem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Americký prezident pozval Netanjahua v únoru do Washingtonu. Telefonát pak oba státníci označili za vřelý.

Trump už před nástupem do úřadu avizoval, že chce ambasádu přestěhovat. Palestinská strana ho v dopise ze začátku ledna vyzvala, aby velvyslanectví nepřesouval. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v dopise Trumpovi poukázal na „rizika" takového kroku, který by podle něj měl katastrofální dopad na mírový proces, na řešení konfliktu v podobě ustavení dvou států a na stabilitu a bezpečnost celého regionu.

Postavení Jeruzaléma je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Naprostá většina států včetně České republiky i USA má svá velvyslanectví v Tel Avivu kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu | Foto: Reuters

Izrael východní Jeruzalém, který byl pod správou Jordánska, obsadil v roce 1967 a později město sjednotil a prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Odporuje to původním plánům, podle nichž měl být Jeruzalém pod mezinárodní správou.

Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu. Jeruzalémská radnice přitom dnes schválila stavební povolení pro více než 560 bytů pro Židy v této části města.

Jakékoliv rozhodnutí skoncovat s dosavadním stavem by bezpochyby vyvolalo protesty amerických spojenců na Blízkém východě jako Saúdské Arábie, Jordánska a Egypta, napsal Reuters. Washington spoléhá na pomoc těchto zemí v boji proti radikální organizaci Islámský stát, který nový americký prezident označil za svou prioritu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme